Алкални Батерии – Предимства и Недостатъци

28.09.2015 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Алкалната батерия има алкален електролит с калиев оксид вместо амониев хлорид или цинков хлорид ,и двата от които са киселинни компоненти. Те имат по-висока енергийна плътност и следователно имат по-дълъг срок на годност. Алкалните батерии могат да бъдат еднократни или презареждащи се и като цяло са с предимно 1,5 волта на клетка и се предлагат в различни размери. Анодите са изработени от цинков прах, а катода, или положителният полюс, е манганов диоксид.

Предимства На Алкалните Батерии

Алкалните батерии са с по-дълъг срок на годност, отколкото други видове батерии от типа хлорид електролитни. Те имат много по-висока енергийна плътност в сравнение с други батерии. Това позволява на батерията да продължи да функционира по-дълго, докато произвежда същата енергия през целия експлоатационен период. Алкалните батерии са най-подходящи за приложения, при които тока, който се източва, обикновено е нисък, като в устройства, които не изискват много енергия по време на използването им. Алкалните батерии са най-използвани в устройства, които се използват периодично, като дистанционни управления, радиоапарати или устройства, които ще останат изключени за дълги периоди от време.

Алкалната батерия за презареждане може да се използва стотици пъти, ако зареждането се прави след използване на само 25 процента от капацитета ѝ. Батерии, които са преминали през дълбок разряд, могат да бъдат доведени до оптимална производителност, като оставите батерията да мине през един цикъл на зареждане и разреждане като се има предвид, че изтощаването се държи ограничено. Разходите за алкална батерия са много по-ниски в сравнение с другите по-сложни такива, съдържащи никел и кадмий. Алкалните батерии могат да се обезвреждат като нормални отпадъци и не изискват никакви специални техники за обезвреждане. Алкалните батерии функционират добре, дори и при много ниски температури. Технологията за правене на тези батерии е широко разпространена и се предлагат и в най-малките страни.

Недостатъци На Алкалните Батерии

Алкалните батерии са по-обемисти, отколкото други литиеви батерии, които дават много по-голяма енергия. Алкалните батерии Energizer имат високо вътрешно съпротивление. Това намалява времето за пробег и произвежда ранно предупреждение за “Ниско захранване” в дадено устройство. Те няма да издържат дълго в приложения, коитостартират с голяма енергия или изискват много енергия по време на използване. Алкалните батерии за презареждане се смята, че имат много по-ниска производителност от стандартните алкални батерии, макар разликата да е намаляла в наши дни, което се дължи на по-добра технология за използване на по-чисти продукти за основното производство.

Презареждането на батериите може да бъде трудна работа и може да ви хване неподготвени, когато най-малко очаквате. Следенето на употребата и зареждането на батериите на редовни интервали, когато те все още не са изтощени изцяло, може да помогне за преодоляване на този проблем. Високата цена на зарядното устройство първоначално може да бъде приета като недостатък. Дефектно зарядно устройство може да накара алкални батерии да се взривят. Алкалните батерии, коитосе  съхраняват в устройства, които не се използват за дълъг период от време, могат да протекат и по този начин напълно да съсипят самото устройство, заради корозивното естеството на изтеклия материал.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.