Приложения И Калибриране На Температурните Сонди

22.07.2015 | Автор: | Публикувано в: Технологии

 

В общи линии температурните сонди засичат температура, но го правят по редица различни начини. Контактната температурна сонда ще разчете температурата на обект, към който е физически свързана. Безконтакната температурна сонда може да засече температурата на обект, към който не е закачена. Това означава, че може да измери темпеартурата на обект, който се намира далече от сондата и тя не го докосва по никакъв начин.

Различни Видове Контактни Температурни Сонди

Контактните температурни сонди разботят по много начини. Термодвойките работят като използват ефекта на Seebeck, който е свързан с промяната на температурата в електрическите вериги. По принцип температурата се отчита от тези сензори, като вземат предвид измерванията на напрежението, което е произведено.

Термисторите са друг вид често срещани температурни сонди, които се използват в уреди, термометри за измерване на човешката температура и други предмети. Те имат предвидимо съпротивление, което се влияе от промяната в температурата. Така, когато температурата се повишава или спада, се появяват промени в електрическия ток, или се повишава или понижава съпротивлението. Използва се формула, за да се да се разтълкуват промените в температурата. Тъй като промяната може да се възпроизведе, тези температурни сонди могат да бъдат много точни.

Безконтактни Температурни Сонди

Някои от по-интересните температурни сонди никога не докосват обекта, чиято температура измерват. Те могат да бъдат както на няколко крачки, но могат да бъдат и на няколко километра от целта си. Може би сте си задавали въпроса как са измерили какво е температурата на слънцето. Определено не се е случило с един гигантски термометър, забит на полюса. Темепратурата на слънцето е измерена именно с безконтактна температурна сонда. Тези сонди използват Закона на Планк, за да могат да измерват температура. Този закон се базира на количеството термална радиация, която се освобожава от един източник на топлина. Чрез измерване на топлинната радиация, излъчена от даден обект, може лесно да бъде определена и неговата температурата.

Температурни сонди обикновено се използват доста често и по време на готвене, за да сте сигурни, че месото и течностите са с походящата за сервиране температура. Те могат да се използват и за подсигуряване, че дадена глазура е с правилната температура и че продуктите са се сготвили напълно. За да се поддържа точността на температурните сонди, те трябва редовно да се тестват и калибрират, което не е никак сложен процес.

Инструкции за Калибриране

  1. Налейте 250 мл вода в тенджера и я оставете да заври на котлона.
  2. Сложете няколко ледени блокчета на дъното на едната чаша.
  3. Изсипете половината от водата във всяка чаша.
  4. Поставете термометъра в горещата вода и проверете температурата. Регулирайте гайката, за да може термометърът да отчете 100 градуса по Целзий, или 212 градуса по Фаренхайт.
  5. Поставете термометъра в ледена вода и отчетете температурата. Регулирайте гайката отново, докато термометърът отчете 0 градуса по Целзий или 32 градуса по Фаренхайт.
  6. Повторяйте тези ве действия, докато термометърът отчете двете температури правилно.

Ако сте избрали да закупите температурна сонда pt100 от Викиват, можете да разчитате на бърза доставка и качествени продукти.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.