Конструкцията На Центробежните Вентилатори

22.07.2015 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Основните части на центробежните вентилатори са:

  • Корпус на вентиатора
  • Ротори
  • Входящи и изходящи тръби
  • Задвижващ вал
  • Задвижващ механизъм

Други конпоненти, които се използват за сглобяването на един викиват центробежен вентилатор могат да включват лагери, съединители, заключващо устройство за роторите, кутия за съхранение на вентилатора, уплътнителни плочи за вала и т.н.

Механизми За Задвижване

Задвижването на вентилатора определя скоростта на колелото на вентилатора (ротор) и степента, до която може да се променя тази скорост. Има три основни типа вентилаторни дискове.

Директни Центробежни Вентилатори

Колелото на вентилатора може да бъде свързано директно към вала на електрически мотор. Това означава, че скоростта на вентилатора е идентична с честота на въртене на двигателя. При този тип вентилаторен дисков механизъм скоростта на вентилатора не може да бъде разнообразна, освен ако скоростта на двигателя не се регулира. Тогава климатизацията автоматично ще осигури по-бърза скорост, защото по-студеният въздух е по-плътен.

Някои производители на електроника са създали центробежни вентилатори с външни роторни двигатели (статорът е вътре в ротора) и роторът е монтиран директно върху колелото на вентилатора.

Променливи Центробежни Вентилатори

Променливите задвижващи вентилатори могат да използват хидравлични или магнитни съединители (между вала на вентилаторното колело и вала на двигателя), които позволяват променлива скорост. Контролите за скоростта на вентилатора, често са интегрирани в автоматизирани системи за поддържане на желаната скорост на вентилаторното колело.

Алтернативен метод за изменение на скоростта на вентилатора е чрез използване на електронно задвижване с променлива скорост, която контролира скоростта на двигателя, който управлява вентилатора. Това предлага по-добра цялостна енергийна ефективност от механичните съединители, особено при значително намалени скорости.

Лагери

Лагерите са важна част от вентилатора. Пръстеновите  маслени лагери се използват много често във вентилаторите. Някои лагери могат да бъдат охлаждани с вода. Водоохлаждащите плъзгащи лагери често се използват, когато с вентилатора се придвижват горещи газове.

Вентилаторни Демпфери

Вентилаторните демпфери се използват за контрол на дебита на газ към и от центробежния вентилатор. Те могат да бъдат инсталирани на входната страна или на изходната страна на вентилатора, или и на двете. Демпферите от страната на изхода налагат съпротивление на потока, който се използва за контрол на дебита на газ. Демпферите на входната страна (входните перки) са предназначени за контрол на дебита на газ чрез промяна на количеството газ или въздух, допуснати до входа на вентилатора.

Входните демпфери (входните перки) намалят, използваната от вентилатора енергия благодарение на способността им да влияят на схемата на въздушния поток под вентилатора.

Центробежни Вентилаторни Перки

Колелото на вентилатора се състои от главина, на която са прикрепени няколко от перките на вентилатора. Перките на вентилатора могат да бъдат подредени на главината по три различни начина: извити напред, извити назад или радиални.

 

 

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.