История на футболната топка

13.11.2014 | Автор: | Публикувано в: Фитнес

Футбол се играе по цял свят и поради това има различни форми на играта. В тази статия ние ще се съсредоточим върху историята и развитието на футболна топка, като спортен аксесоар без който не може съвременния човек.

През годините, хората винаги са се радвали да ритат коженото кълбо. Според историческите справки и легенди, първите топки варират от животински и човешки глави до свински пикочен мехур.

Било е доста интересно време, докато през 1836 г. Чарлз Гудиър патентовал вулканизираната гума. Тогава започнало едно безразборно производство на различни по размер топки с който да си играе малко и голямо. Наложило се да се въведат стандарти за олимпийските игри от новопоявилите се федерации.

“Според законите на футбола, топката трябва да е сферична с външна обвивка от кожа или други одобрени материали. Обиколката не трябва да бъде 69 см. За размер 5. Въведени са няколко размера топки например, 3 за деца, 4 за юноши и 5 за големи. Трябвало е да тежи 410 – 450 грама. Постепенно през годините се е променило още нещо, добавен е броя и формите на кожените панели, които я съшиват.

Масовото производство на футболни топки започва като пряка последица от Английската футболна лига, която е основана през 1888 година. За качеството се е съдило по това до колко топката променя формата си. Постепенно се е променял външния материал на топката и е ставал все по здрав. Първоначално при игра в мокро време кожата е абсорбирала много вода и топката е ставала доста твърда и тежка. Представяте ли си да ви удари една такава по главата?

Абсорбцията на вода е подобрена, чрез използване на синтетични бои и други материали за покритие. Днес много от топките са синтетични и продължават да се подобрява производителността с нови технологични изследвания. Компании като Umbro , Mitre , Adidas , Nike и Puma предлагат топки, изработени от нови материали, които имат за цел да предоставят по-точен полет и по-голяма власт над топката от футболистите.

Ако искате да се насладите на най-новите технологии качествени, съвременни футболни топки от които да усетите насладата от футбола посетете магазините на http://solarshop-bg.com/.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.