Свързване на трифазни електромотори при 240 VAC

04.03.2014 | Автор: | Публикувано в: Други технологии

Свързването на трифазен електромотор с 6 проводника означава, че те ще получават двойно по-голямо напрежение. Напрежението, които стига до двигателите се определя основно от начина, по който са свързани проводниците. То може да идва както от прав, така и от променлив ток. Разликата в доставяното от мотора напрежение е единствено в ампеража. Тук става дума за модели, които се свързват при 240 VAC.

Какво ви трябва?
В началото този проект може да ви се стори наистина много сложен, всъщност обаче никак не е трудно да окабелите своите двигатели. Вероятно имате доста от нужните материали налични в дома си. Все пак прочетете списъка докрай, за да се уверите, че разполагате с всичко необходимо. На първо място ще ви трябват отвертки и клещи. Те трябва да са от вида, с който може да се отреже кабел. Освен това, за да скрепите по-добре връзките, които ви предстои да направите, и за да работи по-добре моторът ви, ще трябва да намерите и ролка изолирбанд.
В случай, че сте набавили всички необходими инструменти, трябва да изключите захранването към електромоторите. Това е начин да предпазите както себе си, така и цялата електрическа система от токов удар. Никога не започвайте работа, преди да сте се уверили, че електричеството е прекъснато. Има два начина да изпълните тази задача. Единият е да намерите бушона, който захранва мястото, където са включени електромоторите. Освен това можете да изключите цялото табло от генералния прекъсвач.

Стъпка по стъпка
Започнете, след като сте сигурни, че електрическото захранване е прекъснато. Отстранете капака на електромоторите. Това можете да направите с помощта на отвертката, като развиете всички болтчета. Внимателно отстранете капака, като се стремите да не ги разпилеете.
Под капака трябва да намерите захранващите кабели. В случая на 240 VAC трябва да има проводници в следните цветове – черно, червено и синьо. Те са обозначени като L1, L2 и L3 съответно. Повечето електромотори притежават именно такива цветове на своите проводници. Те са традиционни.
За да започнете свързването на кабелите, ще трябва да ги оголите, така че да достигнете до медната им част. Това е истинският проводник, по който тече електричеството, за да достигне до електромоторите. Използвайте клещите, за да извършите тази процедура. Стъпката трябва да се повтори за всеки един от проводниците.
Идентифицирайте терминалите на двигателите – те трябва да са обозначени като T1, T2, T3 , T4 , T5 и T6. Това са традиционни отбелязвания за повечето производители на електромотори по света.
Прикрепете L1 с T1 и T6. Свържете L2 с T2 и T4. Подсигурете L3 с T3 и T5. Можете да си помогнете с клещите, за да закрепите трите медни проводника. Сложете металните предпазители, а след това навийте няколко намотки от изолирбанда.
Върнете проводниците в кутията на електромоторите. Поставете капака и завийте болтовете на указаните за това места, затегнете ги с помощта на отвертката. Възстановете електрическото захранване, за да проведете тест на електромоторите.
В случай, че двигателите се въртят в неправилна посока, можете много лесно да промените това. Спрете захранването и отстранете кутията на моторите. Разменете проводниците, които са свързани с L1 и L3. Отново проведете теста. Електромоторите ще работят в нормалната посока. За повече информация можете да разгледате тук: http://vikiwat.com/electric-motors-and-engines.html

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.