Какво предвлява електромеханичното реле и в какви ситуации се използва?

11.05.2015 | Автор: | Публикувано в: Други технологии

Електрическите релета могат да се разделят на механични релета, наречено “Електромеханични релета” и тези, които използват полупроводникови транзистори, тиристори, триаци и т.н., като устройство им за превключване се нарича “Solid State Relays”, или SSR, ковто в превод на български означава „Реле с Твърдо Тяло“.

Терминът Реле обикновено се отнася до устройство, което осигурява електрическа връзка между две или повече точки в отговор на прилагането на управляващ сигнал. Най-често използвания и разпространен вид електрическо реле е електромеханичното.

Най-основният вид контрол при всяко оборудване е възможността то да може да бъде включвано и изключвано. Най-лесният начин да се направи това е с помощта на превключватели за прекъсване на електрическото захранване. Въпреки че превключвателите могат да бъдат използвани за контрол на нещо, те имат своите недостатъци. Най-големият от тях е това, че трябва да бъдат ръчно (физически) включени или изключени. Освен това те са сравнително големи, бавни и могат да превлючват само ниски електрически токове.

За разлика от тях, електрическите релета са електрически управляеми прекъсватели, които се предлагат в много форми, размери и рейтинги на мощност, подходящи за всички видове приложения. Релетата могат също така да имат един или множество контакти в един пакет с по-големите мощни релета, използвани за мрежово напрежение или за приложения с високо напрежение. Те се наричат “контактори”.

Нека обърнем внимание на основните принципи на работа на “лекотоварни” електромеханични релета, които можем да използваме в управление на двигатели или роботизирани вериги. Тези релета се използват в основни електрически и електронно управлявани или комутационни вериги, които са монтирани директно върху PCB платки или са свързани свободно стоящи и в които токовете на натоварване обикновено са части от един ампер до 20+ ампера. Релейните вериги са често срещани в електронни приложения.

Както подсказва името им, електромеханичните релета са електромагнитни устройства, които превръщат един магнитен поток, генериран от прилагането на нисковолтов контролен сигнал или AC или DC през релейни терминали, в дърпаща механична сила, която работи с електрическите контакти в рамките на релето. Най-често срещаната форма на електромеханично реле се състои от захранваща намотка, наречена “първична верига” навита около пропускливо желязно ядро.

Това желязно ядро има едновременно фиксирана част, наречена ярем, и подвижна пружинна част, наречена арматура, която завършва веригата на магнитното поле чрез преодоляване на изоставането на въздуха между фиксираната електрическа бобина и подвижната арматура. Арматурата е окачена или накланяща се, което ѝ позволява да се движи свободно в рамките на образуваното магнитното поле, като затваря електрическите контакти, които са свързани с него. Между ярема и арматурата обикновено е свързана пружина (или пружини) за обратния ход на “рестартирането” на контактите обратно към тяхната позиция на покой, когато бобината на релето е в “незахранено” състояние, т.е. е изключена.

В търговската мрежа има огромно разнообразие от видове релета, съобразени с нуждите на различни приложения и в различни ситуации. Затова е много важно да се информирате добре, преди да закупите релетата. В интернет има редица полезни източници, а също така можете да направите и покупката онлайн от магазини за електроника като Викиват.

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.