Най-честите причини за проблем с климатичен компресор

07.11.2014 | Автор: | Публикувано в: Други технологии, Технологии

Климатичните инсталации включват множество различни елементи, които въпреки, че работят самостоятелно, все пак са свързани помежду си. Много хора предпочитат просто да сменят своя климатичен компресор когато той спре да работи, но истината е, че не винаги проблема е в самият компресор. Причините той да спре да работи могат да бъдат многобройни, а решенията много прости или изключително сложни.

Понякога всичко, което трябва да се направи, за да се върне един климатичен компресор към нормален режим на работа е просто да се смени замърсен въздушен филтър. В други случаи, разбира се, проблемът е много по-сериозен и може да се наложи промяна в големината на самата система. Естествено, неработещи части в самият климатичен компресор също биха могли да станат причина за проблем с работата му. За да спестите пари, време и усилия, е много важно да можете да определите източника на проблема.

Климатичните компресори са сърцето на една климатична инсталация. Една такава инсталация използва охлаждащо вещество, чията роля е да циркулира в системата до момента, в който не се изпари. Климатичният компресор отговаря за изпомпването на това охлаждащо вещество и циркулацията му в системата, както и за поддържане на подходящото налягане.

Във всяка климатична система има две клапи, които регулират налягането на климатичният компресор. Охлаждащото вещество влиза в компресора като хладен газ с ниско налягане и излиза като горещ газ с високо налягане. Всякакъв вид проблем с която и да е от двете клапи би могъл бързо да промени налягането в системата. Повечето климатични инсталации имат релета, които автоматично изключват системата, в случай че налягането стане прекалено ниско или прекалено високо. Ако вашият климатичен компресор не работи, тези релета са първите неща, които трябва да проверите.

Също така, всеки проблем, които причинява загуба на охлаждащото вещество, което влиза и излиза от климатичния компресор може да причини повреда в инсталацията. Това се случва, защото охлаждащото вещество, което влиза в компресора също служи и за поддържане на правилната температура на мотора. Ако това вещество изтича от някъде е само въпрос на време моторът да прегрее. Ако това е причината за повредата във вашата климатична инсталация, е много важно първо да спрете теча преди да доливате още охлаждаща течност.

Неподходящ размер на климатична инсталация също е една много често срещана причина за проблеми с компресора. Ако системата е твърде голяма, то тя ще се включва и изключва прекалено често, а това може да скъси живота на климатичният компресор. Това също може да доведе и до прегряване на различни компоненти на мотора. Твърде малките системи от друга страна обикновено трябва да работят по-дълго време, за да достигнат дадена температура. Това също може да повреди компресора преждевременно. Специалистите в сферата на климатините инсталации могат да променят размера на вашата система според нуждите ви.

Една климатична инсталация може да бъде много сложна, особено за хора, които никога не са се занимавали с нещо такова. Въпреки това, обаче, най-честите проблеми обикновено са лесно разрешими. Не взимайте прибързани решения и не сменяйте климатичният компресор при първият проблем. Препоръчително е да се консултирате със специалист, дори всичко да работи привидно добре, за да сте сигурни, че системата, която използвате е с правилният размер.

Автор:

Този автор има 14 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.