Хората с тъмна кожа са по-податливи на катаракта

27.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Заболявания

Защо и как се появява катаракта, или перде на очите? На този въпрос отговорите остават все отворени…Счита се, че заради нарушено кръвоснабдяване  старческите процеси засягат съдовете и това е основна причина за потъмняването на очната леща. При това се предполага, че хората с по-тъмна кожа и очи са по-податливи на тези процеси и по-често страдат от катаракта. Дебелите хора и пушачите също минават към рисковата група. Пристрастените към алкохола също. Прието е също да се мисли, че при жените проблемът катаракта е повече застъпен.

Хората с катаракта виждат като през буркан, помътнено. Думата „катаракта” означава на гръцки „водопад” и е много точна за процесите, които стават с очната леща. Освен потъмнено или замъглено хората с перде могат да имат двойно виждане, цветовете да ги възприемат по-тъмни и да са чувствителни към силна светлина.

Статистиките сочат, че повече от 40% от хората в напреднала възраст получават катаракта. Освен остаряването на съдовете причина също могат да бъдат различни инфекциозни заболявания в миналото, травми на очите, интоксикации, вредното въздействие на електромагнитните вълни, заболявания на щитовидната жлеза, диабет. Приемането на лекарства от групата на кортикостериоидите или синтетичните медикаменти, подобни на хормоните на надбъбречната жлеза също причиняват катаракта. Натрупаните повече от нормалното протеини в лещата пречат на светлината да се преминава през нея и да достига до ретината. Химичните промени при зрителните белтъци водят също бързо до потъмняване на очната леща.

Различават се придобита катаракта, т.н. старческа и вродена. Симптомите на т.н. старческа катаракта могат да се появят доста рано – между 40 и 50 годишна възраст, но най-често те напомнят за себе си след 60 годишна възраст. Вродената катаракта се открива по-трудно, само при специализиран очен преглед. Обикновено тя засяга само едното око и детето компенсира със здравото око, така че изобщо не се забелязва в  началото, че има някакъв сериозен проблем. За катаракта може да има и наследствени причини, които да се проявят не веднага при бебето, а в по-напреднала възраст. Катаракта при новородените може да се предизвика и от инфекциозно заболяване на майката по време на бременност. Вродената катаракта може да бъде причинена от боледуване на майката от някакъв вид шарка или хепатит например. Това са две различни причини за появата на заболяването и не бива да се бъркат.

Обикновено лечението но вродена катаракта предполага хирургична намеса. В по-напредналите стадии на старческата катаракта смяната на лещата е също наложителна и това се прави в повечето случаи на пациенти с напреднала диагноза.

 

http://www.luxorclinic.com/cataract.html

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.