Онкологичните заболявания все още неразрешим проблем и за съвременната медицина

12.03.2014 | Автор: | Публикувано в: Заболявания

Днес онкологичните заболявания стоят все още като неразрешим проблем пред съвременната медицина. По статистически данни над 350 000 са болните от злокачествени заболявания у нас. Член на всяко трето българско семейство е изправен пред страшната диагноза.

Онкологичните заболявания са едни от малкото болести, за които съвременната медицина и днес не предлага гаранция за пълно излекуване и сто процентово възстановяване на пациента. Много и разнообразни са видовете „рак”, с който термин най – общо се обозначават широка група от злокачествени заболявания, различни по тежест, стадий на развитие, възможност за преживяемост. Онкологичните заболявания се явяват едновременно предизвикателство пред медицината, тежък здравословен и психологически фактор, стоящ пред пациента и близките му и не на последно място значим социален проблем. Следствие развитие на методите за борба с рака се увеличава преживяемостта на пациентите, болни от злокачествени заболявания, а оттам и разходите за пенсии, реинтеграция и поддържащи изследвания и терапии.

В зависимост от стадия на диагностициране на онкологичните заболявания, те могат да засегнат определен орган или да се разпространят по кръвен път и обхванат групи от органи в човешкия организъм. Най – общо казано ракът представлява неконтролируемо делене на видоизменени клетки, унищожаващи здравата тъкан. И макар здравеопазването да се развива с изпреварващи темпове, то за спин-а и онкологичните заболявания все още не е открито сто процентово лечение. Не са изяснени и причините за заболяваемост от рак. Ранна и сигурна превенция на онкологичните заболявания също не съществува, макар и да е доказано, че при ранното откриване на заболяването и проведено адекватно и навременно лечение шансовете за преживяемост на пациента значително се увеличават. Основните методи за лечение на онкологичните заболявания са три – хирургична интервенция, химио и лъче терапия. Те се предписват в зависимост от вижданията на назначаващия терапията лекар. В специализирани клиники в Истанбул като нов и ефективен метод за лечението на злокачествени заболявания навлиза и се утвърждава кибер ножът.

При диагностициране на злокачествени заболявания много важен фактор за преодоляване на болестта е психологическата нагласа на пациента. От голямо значение е подкрепата от страна на близките на болния и тяхната съпричастност. Голямата обществена информираност и „мълвата” за високата степен на смъртност при заболелите от злокачествени заболявания предизвикват редом с физическия и меко казано психологически дискомфорт в пациента. Изплашени от страшната болест и неизвестността раково болните често се обръщат за помощ към нетрадиционната медицина. Гладолечение, билки, лечение с пречистена газ са само малка част от вариантите, до които прибягват страдащите от онкологични заболявания. И все пак чудеса стават. Не са един и два случаите, в които пациенти, за които традиционната медицина не дава надежди се побеждават коварната болест – http://www.ecocenterlotos.com/onkologichni-zabolyavaniya.html

 

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.