Какво представлява пожароустойчивата врата

20.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Обзавеждане

Пожароустойчивите врати са специален вид врати, чиито дизайн и изработка са така направени, че да ограничат огъня в дадена сграда или жилище. По този начин те играят ролята на бариера за разпростиращия се огън и той бива ограничен в отделното помещение. Така пожарът не може да се разрасне и остава изолиран, там където е възникнал. Като всеки вид врати, пожарустойчивите също са интериорни и екстериорни. Главната функция на вратите, независимо къде се монтират, е да снемат до минимум последствията от евентуално избухване на пожар.

Заедно с това пожароустойчивите врати предоставят изход, за да може хората да избягат от пламъците. Вратите трябва да са така изработени, че лесно да могат да се отворят, за да се избегне риска някой човек да не успее да излезне. Разбира се затова си има стриктни правила и изисквания – трябва да има обозначаващи светещи табелки, защото от пушека видимостта на хората е замъглена.

От какво се състои пожароустойчивата врата

По стандартни изисквания всяка една пожароустойчива врата се състои от каса (рамка) за врата, едно или две крила, брава със секретен патрон, огенупорно стъкло, уплътнения и някакво покритие. Пожароустойчивите врати имат ПВЦ покритие, рамката се изработва от MDF и се облицова в какъвто е цвета на крилото. Крилото също се облицова, поставя се естествено покритие или дървоподобно покритие. Пожароустойчивата врата може да има едно или две крила, като всяко от тях има уплътнение, което набъбва при висока температура. Самата каса на вратата също има огнеупорно уплътнение. Плочите, от които се изработва вратата, са огнеупорни. Когато пожароустойчивата врата има стъкло, то също е огнеупорно и обикновено е прозрачно, което дава възможност да се наблюдава огъня и да се прецени какво е състоянието.

Степен на устойчивост при възникнал пожар

Степента на устойчивост на пожароустойчивата врата по принцип се изчислява за минутите, в които може да се задържи проникването на пламъците и дима. Например, ако видите изписано EI 30 или EI 60, това ще рече, че пожароустойчивата врата може да задържи пламъците за минимум 30 или 60 минути. EI е съкратено от E(integrity- интегритет, непокътнатост от англ.) – способността да се изолира дима, а I (съкратено от insulation – на англ. изолация) – способността да се задържи нахлуването на пламъците и пушека.

Дизайн на пожароустойчивата врата

Когато се изработват противопожарни врати, заедно с това, че трябва да отговарят на техническите характеристики за сигурност, те също предлагат и въможност за избор на дизайн и различни покрития. Това се определя от вашите желания и вкус – дали желаете дървен фурнир, може би нещо по-шарено, някакъв вид ламинат, или пък те могат да бъдат боядисани. Целият дизайн е съобразен с това, че не бива да се нарушава функционалността им, но в същото време е важно вашите пожароустойчиви врати да изглеждат добре в дома ви, да си отиват с цялостния интериор и да създават уют.

Изберете фирма, която е професионалист в областта на пожароустойчивите врати

Много е важно да изберете професионална фирма, която да изработи пожароустойчивата врата, за да сте сигурни, че сте оставили вашата сигурност в ръцете на професионалисти. Независимо дали става дума за обзавеждане на сгради, офиси, апартаменти или къщи, преди всичко трябва да сте проверили фирмата и да сте намерили подходяща, която да предлага този тип врати, тъй като към тях има редица специални изисквания, на които трябва и производителя да отговаря – трябват сертификати за качество, правят се тестове – затова внимателно насочете избора си.

Винаги е добре да сме се предпазили, погрижили и да предвидим евентуални ситуации, които биха могли да поставят нас или наши близки в опасност за живота. Пожароустойчивите вратаи на Arcoma-bg ще ви дадат именно тази сигурност.

Автор:

Този автор има 6 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.