Алкохол и алкохолни напитки

20.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Напитки

Алкохолът е химическо съединение, което може да се използва за консумация или за други нужди. Алкохолът, използван за консумация, е познат още с имената етанол, етилов алкохол или чист алкохол.
Алкохолните напитки съдържат етанол и се разделят на три типа: бира, вино и спиртни напитки. В повечето държави алкохолните напитки се консумират свободно, но има страни, в които пиенето на алкохол се контролира от закона. В много страни по света лица, които не са навършили определена възраст не могат да пият алкохол. Тази възраст варира между 16 и 25 години, но най-често забраната за консумация на алкохол пада на 18 годишна възраст.

Етиловият алкохол е психо-активно вещество, което има силни свойства. Високите нива на алкохол в кръвта водят до опияняване на организма, което от своя страна намалява вниманието и забавя реакциите.

По-леките алкохолни напитки, сред които са бирата и виното, се произвеждат чрез ферментация на растения, които съдържат захари и скорбяла. Спиртните напитки се получат при ферментация и последваща я дестилация.

Освен най-консумираната алкохолна напитка, бирата е и най-старото алкохолно питие в света. Бирата се нарежда на трето място сред най-популярните напитки, изпреварвана само от водата и чая. Тя се получава при варене и ферментация на скорбяла, добивана от житно растения и предимно от малцов ечемик, пшеница и царевица.
Бирата се е превърнала в част от културата на много нации, а пивоварната индустрия е изключително печеливша и е разпространена по целия свят.

Виното се прави от грозде. Съществува и плодово вино, което се произвежда от различни плодове – сливи, череши, ябълки. Производството на вино включва по-дълга ферментация, известна като пълна ферментация, както и процес на зреене. Той може да продължава месеци и дори години. В края на винопроизводството, алкохолният процент във виното е между 6% и 9%. Ако преди бутилиране към продукта се добави захар, се получава шампанизирано вино.

Спиртните напитки представляват неподсладени и дестилирани питиета, чието алкохолно съдържание е най-малко 20%. Те се произвеждат чрез дестилация на вече ферментирал основен продукт. Дестилационният процес спомага за концентрацията на алкохола.

Автор:

Този автор има 139 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.