Вино, подобно на печка, ви стопля в студената нощ

05.02.2012 | Автор: | Публикувано в: Напитки

Вино, напитката с която се е отпразнувала не една победа.  Основание за много предприети действия от пълководци, откриватели, автори. Напитката, която е имала и свой   бог, според древногръцките митове и легенди, Синът на Зевс – Дионис, бог на виното, лозарството и веселието.

Древногръцкият бог на виното е бил почитан и в Древен Рим и Тракия, но с друго наименование – в местностите, обитавани от траките, използвали името Загрей. Производството на вино в региона ни има дългогодишни обичаи. В нашата държава могат да се засадят разнородни видове грозде. Българското вино е толкова високоценено, колкото виното, чиито произход е от Испания и Франция. Висококачественото червено и бяло вино е спечелвало множество награди от изложения по цялото земно кълбо.

По нашите географски ширини се празнува и Трифон Зарезан – празникът на лозарите, празник посветен на виното. По Григорианският календар Трифон Зарезан се чества на 1 февруари, но някои българи още предпочитат да го чесват на 14 февруари. Обичаите, свързани с тази дата, в различните части на нашата родина са различни, в някои части се приготвя кокошка, омесва се хляб и задължително във всяка къща се консумират много литри вино. Целта, която се преследва с консумирането на многолитрово вино е продукцията от грозде да бъде по-изобилна от предходната година.

Какъв е резултатът от редовната, но с мярка консумация на червено вино е било тема на диспути в продължение на дълъг период от време. Това е станало подбуда и да се организират многобройни експерименти, за да се пояснят загадъчните признаци на червеното вино. Според най-новите изследвания, умерената консумация на червено вино не само оказва влияние добре на сърдечно-съдовата система, но също при жените е отчетено по-бавно натрупване на килограми.

Според последните резултати разумната консумация на червено вино, може да ви спести и честото посещение при стоматолога. При редица заболявания са проведени ефикасни експерименти за лечение с фиксирана доза вино, комбинирано с природни продукти. В медицинската литература това се казва енотерапия и се определя от доктор.

Очарованието на виното не може да се почувства от литературните произведения, тя трябва да се преживее, преживяването за всеки е различно само по себе си и уникално.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.