Добре направения онлайн магазин

31.10.2012 | Автор: | Публикувано в: Онлайн магазини

Предполагаемо повечето от вас (нас) вече са пазарували от онлайн магазин. Процедурата е съвсем елементарна и не изисква никакви реални физически усилия. Разположени най-комфортно пред компютъра, лаптопа, таблета или мобилния телефон за част от секундата може да приключите сделка, която да е изгодна за вас и съответно да получите желаната стока (модел). Всички продавани продукти в интернет имат свои описания, които бързо ще ви дадат ясна представа за качеството им и разбира се визията, но най-сладкото при пазаруването онлайн е, че може да попаднете на невероятни разпродажби.

Какво най-вече отличава един добър онлайн магазин от друг и от кой да пазаруваме? Направените аматьорски сайтове, които имат за цел да продават някаква продукция в интернет бързо отблъскват потребителите и вероятността някой да го посети отново е почти нулева. На първо място дизайна е този, който привлича всеки нов клиент. Той трябва да е стилен и да отговаря на продаваната стока. Менюто му също трябва да е елементарно с добре структурирани категории и снимков материал, който да грабне посетителите още докато го посетят за първи път. Най-качествените стоки, новите и тези, които са на промоция е желателно да присъстват на началната страница, за да разберете, че това не е просто детска занимавка, а сериозен бизнес имащ за цел да представи своите продукти перфектно.

Доброто и пълно описание на всеки продаван продукт и модел плюс няколко снимки говори за професионализъм от страна на продавача. Така няма скрито-покрито и всичко е ясно. Данните за контакт с него също трябва да са на видимо място, така бързо се прави желаната поръчка от въпросния онлайн магазин и при нормална доставка, когато стоката е в наличност тя пристига до вашето населено място от няколко часа до максимум няколко работни дни.

Какво е най-хубавото на интернет пазаруването? Бързо може да се проучат цените, както и отзивите на вече пазарували клиенти от въпросния сайт. Така се избягват максимално негативите, които може да понесете при некоректност или некачествена стока. Гаранцията, която се дава от търговеца също не е за подценяване, особено ако сте решили да закупувате електроника или продукти, които има вероятност да дадат някакъв дефект при нормалната работа с тях. При масовите стоки около 1 година е нормално, но защо да не се възползвате ако някой предлага 2 години гаранция. При дефект ще сте сигурни, че парите ви не са изхарчени напразно.

За какви хитрости да внимаваме при пазаруването в мрежата? Прекалено ниските цени „крещят“ че има нещо нередно около тях. Процентно „намаление“ е нормално, но в пъти не. Прочетете внимателно какво ви се предлага и се уверете, че няма някаква уловка. Обърнете и сериозно внимание на данните за контакт, трябва да е отбелязана фирмата, която търгува, когато липсват подобни и имате съмнения не се съгласявайте на предварително плащане за стока, която също не вярвате, че ще получите. В България за момента най-разпространеният начин за заплащане и получаване на продукти от онлайн магазин е с наложен платеж, който също може да бъде с опцията да  „Прегледаш, преди да платиш“.

От кои шопове да пазаруваме без притеснения? От тези, за които има положителни отзиви. При изписването на името на фирмата или сайта в търсачките веднага ще ви излязат резултати, в които може да проверите какво са писали всички потребители за тях. Притесненията ви със сигурност ще са по-малки ако научите, че десетки, стотици или дори хиляди вече са били техни доволни клиенти.

Автор:

Този автор има 6 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.