Три важни фактора при избор на счетоводител

20.09.2012 | Автор: | Публикувано в: Обслужване

Вашият счетоводител ще има основна роля във финансовата дейност на вашия бизнес, затова е много важно да направите разумен избор.

Имайки предвид големия брой счетоводители, които работят по различен начин, предлагат различни услуги и имат различни такси, информираният избор е много важен, за да наемете специалист, който отговаря най-добре на вашите нужди.

Тук ще разгледаме трите основни фактора, които трябва да вземете предвид, когато обмисляте да наемете счетоводител.

1. Яснота

Всички обичаме изненадите, но не и когато те са под формата на сметка за плащане. Един от проблемите, с които хората най-често се сблъскват при работа със своя счетоводител, е „изненадващата сметка” – неочаквани фактури от счетоводителя. Тези фактури могат да са за съвети по телефона или за някакви неочаквани допълнителни такси. Това може да е проблем, особено за по-малките фирми, защото е трудно да се отдели бюджет за счетоводни услуги. Освен това, много хора не смеят да поискат дори и дребен съвет по телефона от счетоводителя си, защото се страхуват от допълнителни такси.

Независимо какъв е размера на таксите, е важно да изберете счетоводител, който ясно и открито обявява цената на услугите си още в самото начало. Не се страхувайте да попитате за „скрити такси” и плащане на телефонни съвети. Не забравяйте да прочете внимателно договора, който подписвате със счетоводителя, и особено написаното с дребен шрифт. Изборът на счетоводител или счетоводна фирма, които не се притесняват да дадат точна информация за таксите си, може да спести много бъдещи проблеми.

2. Комуникация

Най-вероятно бихте искали да поддържате връзка с вашия счетоводител и да общувате редовно. Затова, таксуването на всеки разговор по телефона или пък забавянето на отговор на ваши имейли може да предизвика трудности.

Трябва също да сте сигурни, че комуникацията ще е ясна и изчерпателна. Счетоводителите имат обширни професионални познания и често използват професионален жаргон. Ако използването на този жаргон представлява проблем за вас, най-добре е да изберете счетоводител, който общува и обяснява ситуацията по ясен и ефективен начин.

3. Контрол

Много хора се страхуват, че използвайки цялостни счетоводни услуги, че изгубят контрол върху своите финанси. Но задачата на счетоводителя не е да изземе контрола върху вашите сметки, а да гарантира, че те се управляват ефективно.

Ако все пак имате някакви притеснения в това отношение, може да направите няколко неща. Едно от тях е да използват онлайн счетоводен софтуер, който позволява и вие, и счетоводителят да имате достъп до едни и същи отчети и цифри. По този начин ще следите вашите сметки и лесно ще забележите проблеми в тях.

Друг вариант е да изберете счетоводител, който ще се допитва до вас, преди да предприеме каквото и да е действие. Така ще следите всичко, от върнатите данъци, до вашите счетоводни документи и ще одобрявате всяко действие, преди неговото извършване.

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. На пазара има все повече счетоводители. Те предлагат различни счетоводни услуги , на различни цени и са специализирани в различни сфери. Важно е да се информирате добре и да знаете какво обслужване е нужно на Вашия бизнес преди да предприемете решаващата стъпка.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.