Суха кашлица – причини и лечение

14.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Домашен лечител, Здраве и красота

Какво причинява сухата кашлица?

Тя обикновено се проявява след прекарана инфекция, например настинка, грип или инфекция на синусите. Може също така да се появи, ако човек е бил изложен на дразнители като пушек, прах или химични изпарения. Тютюнопушенето, алергиите и астмата също са често срещани причини за суха кашлица. Инфекциите причиняват възпаление на гърлото и горните дихателни пътища. Чрез кашлицата, организмът се опитва да се отърве от възпалението, но обикновено без успех и причинява дискомфорт.

Как да излекуваме сухата кашлица?

В аптеките се предлагат най-различни лекарства, таблетки и сиропи против кашлица, но често е трудно да се открие кое действа най-добре, а и обикновено са доста скъпи. Има начин обаче да се справите със сухата кашлица и в къщи. Освен, че трябва да си почивате и да спите, за да може тялото ви само да се справи с кашлицата, има някои рецепти, които ще ускорят този процес.

За да облекчите кашлицата, пийте много топла вода през деня. Допълнително може да вземате и мед и лимон. Гаргарата винаги е ефективно средство за облекчаване. Прибавете малко сол към хладка вода и правете гаргара с нея или използвайте топъл сок от спанак.

Дъвченето на свеж джинджифил, подправен с малко сол, също дава добър резултат при суха кашлица. Ако не ви понася пресния джинджифил, може да го нарежете на ситно и да го прибавите към чаша с вода. Варете докато се изпари половината и прецедете преди да пиете. Може да добавите малко мед за по-добър вкус. Джинджифилът и медът действат благоприятно върху гърлото и намаляват възпалението и дразненето, които ви карат да кашляте.

Смесете 3-4 зърна черен пипер, кимион и щипка сол. Не ги яжте, а ги смучете и ще усетите незабавно действието им.

Куркумата е естествен антисептик и може да използва като лекарство против суха кашлица. Смесете с лъжица мед и пийте преди лягане. Бадемите имат същия ефект – накиснете ги за една нощ и на следващия ден ги намачкайте на паста. Прибавете малко захар или лъжица мед и яжте. Ще усетите подобрение само след 2-3 дни.

Автор:

Този автор има 16 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.