Какво печелим и какво губим с онлайн търговията

24.03.2012 | Автор: | Публикувано в: Онлайн магазини

Въпреки, че в България онлайн пазаруването не е толкова развито, колкото в други държави, вече се броят на пръсти хората, които не са поръчвали нищо по Интернет. За хората, които прекарват почти цялото си време в офиса, онлайн пазаруването е част от ежедневието им. Дали обаче онлайн пазаруването може да замени изцяло стандартния шопинг? Едва ли напълно, но спокойно може да замени досадното обикаляне от магазин на магазин, болките в краката и постоянното колебание това ли да си купя или онова.

 

За много хора пазаруването е развлечение и ходенето по магазините е част от ежедневието им, което те няма да заменят за нищо. Но за много хора, това е едно досадно занимание, отнемащо голяма част от времето им. И на двете групи потребители, понякога се налага да прибегнат до онлайн пазаруването. Дори да обичате да се разхождате по магазините и да ви е неприятно да ровите в интернет, рано или късно ще ви е необходима стока която не я откривате в магазините. Това е момента в който се обръщате към онлайн търговците. Например, ако търсите професионална козметика, която може да я откриете в много малко козметични салони, които няма как да посетите тъй като са в другия край на България, с едно просто кликване в браузъра и отварянето на интернет магазина, вие може да се сдобиете с желания продукт. Примерите са изключително много, вече в българското интернет пространство има големи интернет хипермаркети като http://ejungle.bg/, които предлагат 20 – 30 – 40 хиляди продукта. Вие сещате ли се за магазин, който да предлага толкова много продукти на едно място?

 

Разбира се най – големият проблем при интернет търговията идва с цената за куриерската услуга. И този проблем е на път да изчезне, тъй като голяма част от интернет търговците изпълняват безплатни доставки за своите клиенти или цената е съвсем символична, като например 2,90 лв. Тази сума е нищожна в сравнение с времето което бихте изгубили при обикаляне из различните магазини.

 

Разбира се онлайн пазаруването крие и рискове и затова потребителите трябва да се запознаят с условията на всеки онлайн търговец. Освен, че можем да бъдем измамени, можем да се заблудим и стоката да не отговаря на очакванията ни. В този случай, трябва да знаем, че по закон имаме право да я върнем в 7-дневен срок. Трябва да имаме предвид също, че в голяма част от онлайн магазините са налице стоки, които не са налични. В този случай нищо няма да загубим, но е неприятно. Все пак, тези рискове могат да бъдат избегнати, ако ползваме услугите на реномирани онлайн магазини. Ако стоката не е налична, ще бъдем своевременно уведомени, а ако не отговаря на очакванията ни, ще се съгласят да я върнем.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.