Слънчеви колектори – знаете ли какво представляват те?

15.03.2012 | Автор: | Публикувано в: Онлайн магазини, Технологии

Все още малко хора са наясно с понятието слънчеви колекториза топла вода.

  • Какво представляват всъщност те?

Това са нови и модерни технологии, които осигуряват на къщата, където са монтирани необходимото количество топла вода, без да се налага потребителите да заплащат нито лев за тази топлина.

  • От както се състоят?

Вакуумните слънчеви колектори за топла вода се състоят от мрежа от тръби със специално покритие. Те са двуслойни с вакуум между тях, които да намали топлинните загуби, когато те работят. По тръбите тече вода или антифриз, в зависимост от климата, където живеете. Колекторите се предлагат в различни размери 1,2 х 2,4 метра е най-често срещания размер. Освен специалните тръби, те са съставени и от резервоар, топлообменник, контролер, помпа, клапани, маркучи и други.

  • Колко се загрява водата?

В един типичен летен ден, когато е слънчево и топло, течността в колекторите се нагрява и достига средно до 60-80 градуса. В ясен ден през зимата, когато на вън е слънчево, но студено, тези температури се променят до 50-65 градуса. Когато е облачно и топло, вакуумните колектори с термосифонмогат да достигнат 20-30 градуса, а когато е облачно и студено – 10-15 градуса.

На пазара има два вида слънчеви колектори с кръгли и плоски тръби. Според експертите панелите с кръгли тръби са много по-ефективни от плоските особено в облачно време.

Доказано е, че тези соларни системи в рамките само на няколко годините ще ви възвърнат първоначалната инвестиция, под формата на много по-ниски сметки за ток.

Пълна инфромация за колекторите ще намерите на http://www.emde-solar.com/.

Ако проявявате интерес към термосифонните колектори  на http://www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-термосифон можете да прочетете още интересни и полезни неща за тях.

Автор:

Този автор има 79 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.