Перфектната кухненска печка- мисията възможна

07.02.2012 | Автор: | Публикувано в: Обзавеждане

Домашно огнище. Това словосъчетание означава уют, спокойствие и… вкусна храна. Казват, че кухнята е най-важната част от дома, а печката най-важната вещ в кухнята. Ето защо трябва внимателно да я изберем.

Първо трябва да преценим какви са нуждите ни, колко често и какво готвим, какво гориво предпочитаме, с какво пространство разполагаме и за какви екстри си заслужава да платим, т.е. какъв да бъде нашия тип печка.

На пазара се предлагат стандартни комбинирани готварски печки, включващи фурна с грил и котлони. Проектирани са така, че да се вместват в пространството между кухненското обзавеждане. Те могат да бъдат електрически, на газ или и двете. При някои печки има и опция за циркулиране на горещия въздух за по-равномерно и бързо приготвяне на храната. В зависимост от модела, въздухът може да циркулира отгоре надолу или обратно.

При избора на печка трябва да се съобразяваме и с възможностите за вентилиране на кухненското помещение. Особено при газови уреди топлината и въглеродният оксид могат да се акумулират бързо до опасни нива с нежелани последици. Ако помещението ви е малко, а се налага да готвите често, изберете печка с функции като вентилатор или индукционни котлони. Ако прибавите и абсорбатор, който извежда изпаренията извън жилището ще си спестите много проблеми в бъдеще.

По-бързо загряващи и по-енергийно ефективни са керамичните и индукционните плотове. Последните по бързина на загряване и регулиране се равняват на газовите, но са много по-ефективни от тях, като използват 90% от енергията по предназначение. За по-лесно почистване съвременните фурни разполагат и с каталитични плоскости, които абсорбират и изгарят пръските мазнина.

По отношение на безопасността, особено ако в дома има малки деца, за предпочитане са моделите с топло изолиращи стъкла. При тях най-външното стъкло остава студено, дори когато фурната е включена на пълна мощност. Някои модели притежават защитна ключалка, която ще попречи на детето да отвори фурната, докато работи.

И накрая обърнете внимание на класа енергийна ефективност. Колкото повече готвите, толкова по-голямо значение има текущото потребление на енергия.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.