Кухнята – важна част от дома

19.12.2011 | Автор: | Публикувано в: Обзавеждане

Кухните, както всяко друго нещо са подвластни на голямо развитие с течение на времето. Навремето разположените в най-далечния край на къщата кухни са изместени от изнесените на преден план стилни помещения. Предизвикателството пред интериорните дизайнери е направата на отворени дизайни, обърнати към трапезарията или обединяване на кухнята с друга стая или хол. В процеса на изграждане на стила на кухните, съществуват някои неща, които трябва да се вземат в предвид, като например дали ще се монтира остров? Съвременен или традиционен дизайн искате? Вида на оборудването, което ще разположите в нея? Силата и вида на осветлението?

– Разпределете си чекмеджетата преди да подредите
Определете първоначално кои шкаф и чекмедже за какво ще се употребяват и колко място ще ви ви е необходимо като цяло в кухнята. Добро място, от което да започнете е площта на плота. Водете се по кухнята, която сте притежавали досега, определете какво ви е трябвало и кое е било излишно.

– Кухненските плотове
Гранит, Мрамор, Варовик са сред най-използваните естествени материали за кухненски плотове, използвани в днешно време. Използването на керамични плочки определено е доста предпочитано сред интериорните дизайнери, защото те са практични и са налични в огромно цветово разнообразие. Термоплотовете от произведени от човека материали и са добър избор заради отношението цена качество, което осигуряват и отново наличието на богата цветова палитра. Плотовете от дърво, от масивно дърво, са много красиви, но нямат устойчивост на влага и топлина и поради това доста рядко намират приложение в кухните.

– Поставяйте аксесоари за кухни на тавана
Направете виртуално разграничение между различните помещения без да издигате паравани. Изискана закачалка за чаши, кухненски ширм или малък шкаф, монтирани на тавана са отличен начин за целта.

– Кухня – коридор
Доста интериорни дизайнери препоръчват използването на кухня – коридор или т.нар. U-образни кухни. Идеална, при положение, че кръстосвате между готварската печка и мивката.

– Кухните като неразделна домашна стая
Независимо дали освежавате кухнята си или купувате друга в нов дом, съществуват някои преимущества като наличието на остров например, с които би трябвало да се съобразявате. Например ако желаете да свържете кухнята с хола, може да го сторите с модерен бар-плот – стилно и удобно решение. Дори може да поставите готварската печка като част от плота и така по време на готвенето, може да приказвате с близките си.

– Кухненското обзавеждане определя тона за цвета на интериора
Шкафовете в кухните са главни при избора на общата визия на цветове за интериора в кухнята. Например за светли цветове за интериора, изберете светло дърво – кестен, бук, дъб, бреза, явор.

– Светлина под шкафовете
Осветлението в повечето случай не привлича голямо значение при аранжирането на кухнята. Истината обаче е, че дори с добро осветление в кухните, шкафовете в повечето случай са мрачни. С няколко добре разположени луминисцентни или диодни осветителни тела, цялото помещение ще е доста по-голямо и уютно.

Вижте още … Идеи и съвети за кухни с остров

Автор:

Този автор има 11 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.