Кухненско обзавеждане и електроуреди

07.02.2017 | Автор: | Публикувано в: Обзавеждане

Характерът на кухненското обзавеждане обикновено налага използуването на редица съвременни синтетични пигментни покрития и лакове, ламинирани плоскости, пластмасови фолиа и др., които обикновено скриват естествената структура и цвят и на основните материали.

Това практически почти напълно елиминира естественото дърво от кухненския интериор. И тъй като, както е известно, дървото има значителна роля за създаване на домашен уют, напоследък започват да се разпространяват редица имитации на дървесни покрития, които в по-голяма или в по-малка степен наподобяват масивната или листовата дървесина (фурнир).

В редица случаи обаче тези имитации са твърде несполучливи и вложени в интериора, опошляват неговия характер, накърняват естетическите му достойнства. Разбира се, в ерата на химията подобни имитации могат да се доближат почти напълно до оригиналния материал, но нека не забравяме, че новите материали са свързани с нова естетика и пътят на наподобяването на традиционните материали не е най-правилният.

Всичко това не означава, че естественото натурално дърво няма място в кухненския интериор. Напротив, при съответни подходящи покрития и импрегнации то може да се включи успешно както в конструкцията, така и в цветовата композиция на кухненското обзавеждане. През последните години за нуждите на някои домакински дейности в по-големите жилища се устройва специално домакинско („мокро“) помещение.

В него обикновено се предвижда инсталирането на перална машина, на сушилня и други домакински електроуреди, както и свързаните с това инсталации и допълнителни съоръжения. По характера на своето строително изпълнение домакинското помещение не се различава съществено от банята в жилището.

В него обаче могат да се организират и допълнителни функции — гладене, отделни домакински дейности и др. В отделни случаи там се провеждат някои специфични любими занимания (хоби) — устройват се любителски фотолаборатории, малки дърводелски или други ателиета.

Домакинското помещение често има връзка с кухнята, при което то потенциално увеличава нейната работна и складова площ. В бъдеще домакинското помещение може да се превърне в специализирано помещение за специфични занимания през свободното време. Тъй като в по-голямата част от съвременните жилища домакинското помещение понякога липсва, то може да се замести посредством остроумното използуване и устройство на някои от останалите помещения.

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.