Как се продава домейн име?  

15.09.2014 | Автор: | Публикувано в: Онлайн бизнес

Домейн имената са поле, на което могат да се направят наистина много инвестиции. Причината за това е, че интересът към тях се засилва с всеки изминал ден. Конкурентната среда покачва цените на домейн имената. Съвсем скоро бяха направени крупни продажби на домейн имена, на които повечето хора могат само да завиждат. Преди няколко седмици домейн името Scada.com беше продадено за 110 хиляди долара. Това е сделка, която може да се приеме, като образцова в този бранш. Хостинг компанийте първи си купуват най-добрите домейни.

 

Все пак трябва да се отбележи, че има много потребители в интернет, които са закупили домейн имена. Те са го направили именно с цел продажба на по-високи цени. Именно това е причината, поради която се интересуват от лесен начин, по който да осъществят сделката. Целта на всеки един от тях е да намалят своите ангажименти до минимум, но да увеличат печалбата си до максималния възможен размер.

 

Краткият отговор на големия въпрос

Отговорът на този въпрос, който мъчи хиляди, е че могат да се използват т. нар. пазари на домейн имена (б.а. marketplaces). Това е мястото, на което домейн името се излага и милиони хора, които се интересуват от това, имат достъп до него. Регистрацията в подобен сайт е наистина лесна и не би трябвало да представлява препятствие за никой притежател на домейн име. Все пак трябва да се отбележи, че има някои правила, които трябва да се спазват, когато става дума за продажба на домейн имена именно през такива сайтове.

 

На какво трябва да се обърне внимание?

Има няколко неща, на които потребителите трябва да обърнат внимание, когато става дума за продажбата на домейн имена. На първо място, трябва да се обърне специално внимание на това кои пазари на домейн имена имат споразумения по между си. Това означава, че предложението на потребителите за продажбата на едно домейн име ще достига до много повече желаещи да го закупят.

 

Освен това, потребителите, които се готвят да направят такава сделка, трябва да имат основни познания за изработването на разполагането на портфолио. То трябва да се публикува във всеки един от сайтовете, на които домейн името е предложено за продажба.

 

Потребителите трябва да направят и малко проучване. Това означава, че трябва да подберат правилното място, на което да продадат своите домейн имена. Потребителите, които обикновено търсят на тези места, отварят сайта с някаква конкретна идея. Този процес трябва да бъде съкратен от далновидността на продавача.

 

Следва продавачите да се въоръжат с търпение и да започнат да получават оферти. Това означава, че никой не може да предвиди колко време ще трае процеса на изчакване. Все пак трябва да се отбележи, че не винаги очакванията за цената на двете страни, се покриват. Това означава, че продавачите на домейн имена трябва да са наясно с качествата, които притежава тяхното домейн име. Това е единственият начин да  достигнат желаната от тях цена. Естествено те трябва да са в състояние да си поставят и реалистични цели.

 

След решението за продажба на домейн името

Изключително е важно да се уредят начините за плащане на домейн името. Тук потребителите трябва да се погрижат и за някои документи. Възможно е купувачите да изберат плащане на цялата сума веднага, както и опцията за разсрочване. И двата начина са валидни, единствено разсрочването изисква повече време и попълване на документи.

 

Освен това, трябва да се вземе решение дали при сделката ще се използват услугите на посредник. Плащанията към този специалист също трябва да бъдат включени в договорката.

 

 

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.