Счетоводство и данъци в ЕС

19.10.2013 | Автор: | Публикувано в: Данъци, Услуги

Откакто сме станали държава членка на Европейския Съюз постоянно се говори как сме най най в тази организация, но откъм отрицателна гледна точка. Нека сега обърнем малко внимание на, може би, едно от малко положителни неща, в които сме най-благоприятното място за живот в Европа. Както може би повечето хора могат да се досетят, това са данъците. И е логично, при положение, че имаме най-ниските доходи в целия Европейски съюз да имаме и най-ниските данъци. Това не важи за цените на услугите и храните, но това вече е друга тема.

Тези ниски данъци не са факт само за физическите лица, но и за юридическите лица, което е невероятен плюс за западните фирми. След залеза на офшорните зони, вече страни като нашата са идеално място за предприемачи, които искат да оптимизират разходите си.

Как става това?

Тъй като сме част от Европейския Съюз и това никога няма да се промени, всяка българска фирма може да упражнява търговска дейност в рамките на съюза безпроблемно. Точно поради тази причина много западни компании решават да преместят управлението на фирмата си в България. Това, което им дава мотивацията за да го направят е, че независимо от това, че упражняват дейността си извън пределите на страна, в която са регистрирани, фирмите плащат данъците си според местните разпоредби. Да не говорим за ниските заплати тук, които са абсолютно несъвместими със западните стандарти и е напълно безпроблемно да си наемат персонал тук, необходим им за управление и водене на фирмената документация.

След като тези фирми са регистрирани на територията на България и дефакто са български фирми, те трябва да се съобразяват и със счетоводното отчитане в нашата страна. Така се стимулира и пазара на счетоводни услуги в България, където и без това конкуренцията е огромна.

И така с нарастването на търсенето на счетоводни услуги от чужденци с цел обслужването на фирмите им тук, лека полека се появява и нов сектор в икономиката. Това е така наречения Business Process Outsourcing. Все повече счетоводни къщи го предлагат като услуга, но много малко хора все още са наясно с преимуществата и затова конкуренцията и търсенето нараства плавно. Защо точно счетоводните къщи предлагат тази услуга? Ами тъй пазарът на счетоводни услуги е пряко свързан с подобен род дейност, а и счетоводителите са тези, които би следвало да са най-наясно как най-точно да се управлява една фирма от бюрократична гледна точка.

Интересният момент в случая, че тези ниски данъци позволяват привличането на големи инвестиции от ЕС, тъй като заедно със преместването на дейността на наша територия, западните предприемачи донасят и известно количество капитал. Глупавото е, че не се дава гласност на това и не се прави нищо да се рекламира страната ни като изключително благоприятна бизнес среда.

В крайна сметка не е ли това начина да ги стигнем европейците! Като дойдат тук и те самите ни дръпнат натам!

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.