Интелигентност – Знаете ли че…

10.08.2011 | Автор: | Публикувано в: Друго, Образование

Първият тест, който проверява човешкия интелект е разработен през 1905-а година от Алфред Бине (психолог във Франция). Това трудно деяние му е поставено от съвет, назначен през 1904-та г. от френското министерство на образованието с мисията да потърси решение на проблема с учебните занимания на децата с много ниска интелигентност в Париж. Създаденият тест за интелигентност е използван за отделянето на децата с умствени затруднения с идеята да е възможно те да бъдат прехвърлени в други училища.

Преди време някои психолози са смятали че отчитането на величини като средната скорост на преминаване на нервните сигнали или пък размера, теглото или изменения в конструкцията на мозъка на човека, би могло да бъде използвано за определянето на нивото на умственото развитие. Но все пак след провеждането намножество опити в тази област се стига до резултата, че това не е правилно.

Достатъчната интелигентност е необходима предпоставка за добри резултати в училище, но не само това е нужно. С други думи човек с много ниско IQ определено ще е с ниски резултати и постижения, от друга страна ученик с висок коефициент на интелигенртност може да има високи оценки, но е възможно и да няма. Човекът с висок IQ може да бъде дърпан назад от други причини като: депресия, липса на мотивация, страх, липса на упоритост и други.

Доста хора имат Айнщайн, със своя КИ от 160, за човека имащ най-високия коефициент на интелигентност. Това е само мит. Няма съмнение, че коефициентът му на интелигентност е изключително висок, но съществуват много хора с много по-висок коефициент на интелигентност (КИ). Примерно вижте тези личности: Леонардо да Винчи – 220, Ким Унг-Йонг – 210, Гари Каспаров – 190 и естествено нека не забравяме човека с най-висока интелигентност, който всъщност е жена на име Мерилин вос Савант притежаваща IQ от 228!

1/2 от населението на Планетата притежава IQ в диапазона 90 и 110. За тях се смята, че имат нормално развита интелигетност. В останалата половина, 25% разполагат с IQ по-малко от 90 и също толкова разполагат с не по-малко от 110. Тези притежаващи коефициент на интелигентност в рамките на 110 и 120 са 14.5%, същия процент са и с коефициент в диапазона 80 и 90. Приблизително 7% от всички хора са с IQ от 120 до 130 и 7% от 70 до 80. Приблизително 3% са тези притежаващи IQ в диапазона 130 и 140 и отново толкова са в диапазона 60 и 70. Всички останали (само 1%) са хора с коефициент от над 140 (0.5%) и не повече от 60 (0.5%). Данните естествено са идеализирани.

Често някои изричат думи от сорта на идиот/дебил, но замислят ли се какво е на практика значението на тези думи? Това са различни категории ползвани за по-задълбочено разделяне на хората с умствена изостаналост и много ниско IQ. Тоест хората с IQ под 70. Идиотите имат IQ под 25, имбецилите в тези граници: 25 и 50 и дебилите между 50 и 70.

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.