Значение на футболните екипи

08.02.2014 | Автор: | Публикувано в: Футбол

Безспорно е, че футболът е един от най-популярните, интересни и красиви спортове. Той е спорт с традиция, с правила, с чест и достойнство, макар и в днешно време последните качества да са спорни.
Футболните мачове се играят на специално определени за това места – стадионите. Те са пригодени най-вече за футбол, като имат големи игрища, покрити с трева, и скамейки, от които зрителите и феновете се наслаждават на играта.

Футболът е спорт с традиции, тъй като е възникнал сравнително отдавна. Разбира се, през годините правилата му са се променяли, но идеята на играта се е запазила и до днес. Постепенно са се оформили правилата и идеите, които познаваме от днешния футбол. Оформят се два типа отбори – национални и клубни. Националните отбори представляват цялата нация, за която играят, докато клубните са част от определен спортен клуб.
Редно е да отбележим, че голяма роля в този спорт изиграват футболните екипи. По принцип, футболните екипи на националните отбори трябва да са различни от тези на клубните, а като цяло отборите, които играят един срещу друг, трябва да бъдат също с различни екипи, така че да могат ясно да се разграничават.

Всички сме свикнали да виждаме играчите във футболни екипи, които изглеждат по строго фиксиран начин – шорти и фланелки с къс ръкав. Има обаче правило, което позволява при лоши атмосферни условия, да се играе с блузи с дълъг ръкав. Тези футболни екипи функционират също и през по-студените сезони или на по-студените места, на които се играят мачовете. – www.tenevsport.com

Като цяло, футболните екипи на даден отбор са идентични, за да може да обозначават и символизират целостта на отбора, но един играч е облечен малко по-различно. Става въпрос за вратарите на отборите – техните футболни екипи са малко по-различни от тези на другите футболисти. Могат да са облечени в различен цвят и задължително носят предпазни ръкавици, за да не се нараняват, когато трябва да отбиват топката от вратата. Предпазните ръкавици са важна част от футболните екипи на вратарите, тъй като по време на играта, топката лети с голяма скорост и е възможно сериозно нараняване, ако няма какво да предпазва ръцете на вратаря.

В България най-популярните футболни екипи са вероятно тези на отборите на Левски и ЦСКА. Първите са облечени в сини футболни екипи, докато вторите – в червени. Тези отбори са противникови вероятно от самото си създаване и мачовете между тях са винаги интересни, но и често съпроводени с проблеми от страна на агитките на двата отбора. Обикновено феновете им се обличат в дрехи с цвета на любимия си отбор или носят сувенирни шалчета, шапки, гривнички и т.н.

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.