Чип тунинг – по-бързо, по-лесно, по-икономично

29.11.2013 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Хората обичат да подобряват нещата, да извличат максимума, да ъпгрейдват процесите – затова и си падат по чип тунинг. Това се отнася особено за по-младите, за които тази услуга е ключ към максимален ефект в шофирането.

Чип тунингът набира популярност, тъй като позволява да се постигне значим ефект, без много усилия и инвестиции. Не се налага да се сменя колата, или да се купуват много нови части. Просто се пренастройва управляващата програма и готово – вече карате по нов начин. Затова желаещи има все повече.

Всъщност става дума за резерв. Чрез пренастройването автомобилът започва да използва пълния си потенциал, част от който преди това е била в резерв, била е запушена. Защо е било така? В производството на автомобили, както и в много други сектори на съвременната икономика, царуват много ограничения. Такива ограничения се залагат и в заводските настройки и така се генерират резерви, създава се един неизползван потенциал. Чип тунингът освобождава този потенциал и просто позволява на колата… да бъде себе си.

Операциите при тази услуга са различни, според възприетия подход за тунинговане – смяна на чипове, OBD тунинг, BDM програмиране. При всички случаи пренастройването преследва подобряване на работата, чрез отпушване на потенциала на двигателя благодарение на препрограмиране на управляващата програма, записана в компютъра (ECU). Основните преки ефекти от извършване на чип тунинг са:

–           Увеличаване на мощността

–           Намаляване на разхода на гориво

Така един качествен чип тунинг позволява на колата да дава повече на собственика си и да взима по-малко от него. Именно това съчетание е причина за растящата му популярност.

Как да се разпознае професионалния чип тунинг ?

Чип тунингът крие много рискове, ако не се извърши професионално. Няма как да е иначе, защото чрез него се променя самия модел на работа на двигателя. Така всяка неизправност увеличава щетата си в пъти. Затова основата на професионалния чип тунинг е предварителната диагностика. Прецизното й осъществяване или пропускането й е ясен знак за нивото на професионализма на извършващите я.

Друг показател за надеждността на специалистите изпъква при консултирането. Консултацията не бива да се състои от обещания, че ще бъдат изпълнени всички глупости, които ви хрумнат. Промяната може да е съществена, но не може да е нереалистична. Качественият чип тунинг е съобразен с автомобила и текущото му състояние. Всичко друго, всичко прекалено е несериозно и много рисковано.

И за финал трябва да споменем, че чип тунинг ефектът зависи пряко от качеството на чиповете, на софтуера и на апаратурата, с които се работи.

Ако са налице тези три условия, осезаемият ефект от чип тунинг е гарантиран – http://www.genercom.bg/bg/home .

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.