Ремонт на автоклиматици – за да се върне свежестта в купето

20.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Защо ни трябва ремонт на автоклиматици? Какво да очакваме от него? Най-хубавото е, че той връща свежия въздух в купето на автомобилите и е твърде важен, когато средата е по-замърсена. Тогава навременните ремонти на автоклиматици се налагат често и спестяват много главоболия по-нататък. Този процес като цяло възстановява благоприятния за шофиране климат в купето.

 

Обикновено най-елементарната и безболезнена процедура по ремонт на автоклиматици е редовната профилактика. Благодарение на това могат да се намерят и отстранят навреме някои дефекти и да се избегне нуждата от по-сериозен и скъпоструващ ремонт.

 

Най-лесният и стандартен ремонт на автоклиматци включва почистване на кондензатора или смяна на лагера на компресора. Ако се появи неприятна миризма, това говори за нужда от почистване на кондензатора и смяна на поленовия филтър, а ако се появи шум, това означава, че трябва да се подмени лагерът на компресора. Това са първите признаци за нужда от ремонт, т.е. следва да им обърнем подобаващо внимание.

 

При по-стари автоклиматици проблемите може да са по-сериозни. Ремонтът на тези автоклиматици съответно е по-скъп, но и по-наложителен. Тук вече ремонтът включва по-сложни процедури, свързани с поправка или направо подмяна на основни компоненти на климатичната система – смяна на кондензатор, компресор, дехидратор, изпарител, маркучи, накрайници, тръби, датчици, съединения.

 

Извършването на тази поправка предполага използване на много специализирани инструменти. Тези инструменти са задължителни за отстраняването на различни проблеми с автоклиматиците, но са доста скъпи. По-изгодно и надеждно е да се използват взможностите на специализиран сервиз. В такъв сервиз се предлагат разнообразни услуги по ремонт на автоклиматици – зареждане на климатика, почистване на въздуховодите, смяна на климатични радиатори, тръби и маркучи, почистване на компресора. За извършване на тази дейност по-добре да се обърнем към сервизите, а не да търсим сами оборудване. Все пак ето някои от необходимите инструменти за ремонт на автоклиматици:

 

•          Комплект ключове за компресор

•          Комплект скоби за автоклиматици

•          Инструменти за откопчаване на бързи връзки за автоклиматици

•          Скоба – лапа за вадене на шайби

•          Комплект за демонтаж на лагери на автоклиматаци

•          Детектор за откриване на течове в климатичната система

•          Комплект за диагностика и зареждане на автоклиматици

 

Както се вижда качествената поправка на автоклиматиците изисква богато и специализирано оборудване. И също така сериозни познания за устройството на различните видове автоклиматични системи. Затова по-удачен вариант е да се разчита на професионалните услуги по този вид дейност. В сервизите за ремонт на автоклиматици имат необходимата техника и сериозен опит в тази сфера. А опитът винаги е значимо предимство.

www.bgautoclima.com

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.