Защо супермакетите са предпочитни места за пазаруване

31.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Вериги магазини

През последните години се наложи една нова форма на организиране на търговските обекти, които станаха известни като супермаркети. В тях за разлика от старите специализирани магазини само за хранителни или нехранителни стоки, може да се намерят стоки от всеки вид за бита. Супермаркетите са доста по-малки от хипермаркетите, но пък за разлика от това са достатъчно удобни и мобилни, защото не се налага да се обикаля много време, докато намерите стоката, която търсите. Освен това е доказано, че в един по-малък супермаркет човек оставя много по-малко пари на касата, отколкото в хипермаркет. Това е така, заради богатото разнообразие от стоки в хипермаркетите. И все пак за много градове, като столицата, когато няма много време да се обикалят няколко различни магазина или супермаркет, хипермаркетите си остават една добра алтернатива. Там може да се намери абсолютно всичко, за много по-малко време, за по-дълъг период от време се зарежда и което е най-важно, множеството промоции, осигуряват малко по-ниски цени за стоките, които може да закупите от кварталния магазин.

Хипермаркетите също са един вид подразделение на супермаркет, по-скоро неговата по-развита версия. В страната ни вече навлязоха множество търговски марки супермаркети и хипермаркети, които привличат клиенти със своите промоции. Цялата политика на тези супермаркети е да привличат клиентите си именно, чрез ежедневни промоции на един или няколко продукти, които се сменят всеки път. Така целият асортимент от магазина се оказва, че поне веднъж в месеца е промоционален. А по-ниската цена на промоцията мами хората.
Тези хипермаркети съществуват в световен мащаб от години, дори десетилетия наред. Първият хипермаркет от вида Уолмарт е открит в Арканзас, САЩ през 1962 година. Дотогава, както и в нашата страна се е пазарувало от малки, местни бакалии и магазинчета. С навлизането на големите супермаркети или хипермаркети започва нова ера в търговията на дребно.

Автор:

Този автор има 23 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.