Слънчеви колектори – заслужава ли си?

15.09.2015 | Автор: | Публикувано в: Вериги магазини

Вероятно всички си задаваме въпроса как работят слънчевите колектори?

Слънчевият колектор е двигател на топлата вода. Слънчевите системи с вакуумни тръби са най-ефективните системи за производство на енергия. Нарастващото търсене на слънчеви колектори – съвременната техника за усвояване на слънчевата енергия доведе до намаляване на  раходите.

Слънчеви колектори с heat pipe тръба – основният компонент при тях е heat pipe тръбата, където се извършват процесите на изпарение и кондензация, като в горната част не тръбата се получава топлообмен, поради което там е най-горещата част на слънчевия колектор. Тази технология е изключително ефективна и икономически финансово изгодна, поради усвояването на слънчевата енергия и много ниски загуби на енергия.

Слънчеви колектори с термосифон – основният компонент на всеки слънчев колектор е някакъв вид водосъдържател например бойлер, вакуумни тръби или допълващ съд с поплавък и силиконови уплътнения. В този тип слънчеви колектори абсорбатор е самата вода.

Когато слънчевият колектор е изложен на слънцестоене, отделящата се енергия прониква през стъклото и се абсорбира от черната повърхност в тръбите, която всъщност се загрява в слънчевия колектор. По този начин течността (вода) намираща в тръбите провежда топлината през тръбите на абсорбатора, като по този начин се предава енергия и на водата в резервоара свързан със слънчевият колектор. При този модел слънчеви колектори соларния панел и водосържателя са свързани.

Термосифонния слънчев колектор използва естесвената конвекция, или свойството на самата гореща вода да се покачва и така циркулира постоянно между слънчевият колектор и водосъдържателят.

При самото нагряване на водата тя относително намалява своето тегло, като по този начин се покачва в резервоара. Инсталирането на резервоара в горната страна на слънчевият колектор прави възможно възникването на термосифона. Като улеснение и предпазител при този вид системи се добавя нагревател от 1500 вата със защита за допълнително подгряване на бойлера през зимните месеци или при няколко източвания на водата през летния сезон и необходимостта от топла вода много рано сутрин.

При слънчевите колектори с плосък панел ъгъла при изгрев слънце и залез слънце е един и същ, като дори през деня разликата на нагряване на слънчевите лъчи по повърхността на слънчевия колектор не е голяма. По този начин благодарение на плоската си повърхност този вид слънчев колектор максимално улавя слънчевата енергия, която му е необходима без значение от ъгъла му на греене.

Системите със слънчевите колектори са изключително ефективни, надежни и с проста технология и сравнително евтини като цена.

 

Автор:

Този автор има 16 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.