Защо да правим регистрация на фирма?

25.04.2013 | Автор: | Публикувано в: Предприемачество

От началото на прехода в България стана изключително популярно човек да развива бизнес, вместо да работи на твърда заплата. За съжаление обаче и до ден днешен по-голямата част от бизнеса е в сивия сектор. Това най-вече важи за малкия бизнес, където хората нямат достатъчно големи доходи и не намират причина да правят регистрация на фирма и да излязат на светло. Много от тях работят като физически лица, като в последствие просто си заплащат 10% данък, а има и такива, които въобще не декларират доход и не плащат данъка.

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите от излизането от сивия сектор и защо е хубаво да бъде направена тази крачка.

Защо сивият сектор е толкова благоприятен?

Както посочихме по-горе основната причина хората да не си правят регистрация на фирма е, че по-този начин избягват многото данъци върху иначе незначителната им печалба. Освен това, като си регистрираш фирма и излезеш на светло ставаш обект на проверки и си принуден да следваш правилата зададени от държавата. Правила, които постоянно се менят, а излизането от сивия сектор е еднопосочно. Следват данъчни проверки и проблеми, както и много разходи,  които не е ясно дали ще можеш да покриеш с печалбата си.

Страхът от това да загубил препитанието си в условия на финансова криза, спира много хора от това да си направят регистрация на фирма и да излезнат на светло пред институциите.

Какви са плюсовете когато си направите регистрация на фирма?

През последните години заради голямата криза и нуждата от минимализиране на разходите на фирмите, много дружества отказват да работят с физически лица. Причината е че те няма как да издадат фактура и фирмата неможе да заведе плащането като разход. Затова, когато се търси дадена услуга все по-често се започва с въпроса „Издавате фактури нали?”. По този начин, колкото и добър специалисти да сте е много трудно да вземете добра поръчка.

Оставяйки бизнеса си в сивия сектор има, Вие ограничавате развитието му. Всички сме наясно, че всяко нещо, което не върви в определена посока, ами буксува на едно място, рано или късно се срива. Дайте шанс на бизнеса си да се развие като го изкарате на светло, чрез регистрация на фирма и възможност за издаване на данъчни документи за да може да получавате повече и по-стойностни поръчки.

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.