Видове газови горивни системи за автомобила

15.03.2013 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Видове газови системи

Въпреки че са известни три различни видове газово оборудване, обикновено в последно време един от тях бива по-предпочитан – газов инвекцион с многоточково впръскване. Това всъщност представлява принцип на работа, който напоследък се използва от много производители и то както за бюджетните газови уредби, така и за високите класове системи. Така че освен ако не търсите газов инжекцион за много стара или карбураторна кола, съвсем спокойно другите два типа системи могат да бъдат пренабрегнати при избора на подходяща газова уредба.

Принцип на работа на трите основни типа газови уредби

По-долу е описана всяка от трите типа газови горивни системи, както и някои мнения относно тяхната надеждност и ефетивност. Тези мнения съвсем не са повод за спор или пък някакъв вид твърдо решение за Вас. Те са базирани изцяло на опита на специалисти, работили дълги години в тази сфера и с продукти на известни марки. Мненията имат за цел да дадат на потенциалните клиенти, желаещи да монтират газова уредба, по-информиран поглед върху това, което поръчват, както и кое ще е по-подходящо за техния конкретен случай.

Едноточков газов инжекцион

Има два подтипа – отворен и затворен едноточков газов инжекцион. Отвореният едноточков газов инжекцион представлява по-ранна версия на газовия инжекцион, която се иползва за превозни средства, които нямат нито каталитичен конвертор, нито сензор за кислород. При него няма електронен контрол. Тази система е подходяща само за стари карбораторни и бензинови инжекционни автомобили. Недостатъците на тази газова уредба са, че се усеща значителна загуба на мощност, има възможност да възникване пожар във всмукателната система, причинен от това, че бензинът започва да се примесва с въздух. Затвореният едноточков газов инжекцион работи по същия начин както отвореният, но с разликата, че се управлява от електронна система. Въпреки, че този тип газова система е по-добра от предходната и тук се наблюдават същите недостатъци. Тази газова уредба е подходяща за някои бензинови автомобили с инжекционни двигатели, които са произведени не по-късно от 2000 година.

Затворен газов инжекцион с многоточково впръскване

Този тип газови системи са подходящи за огромна част от автомобилите по света. Повечето производители обаче са се отказали от този тип ситема, тъй като може да се каже, че те са нещо като подготвителен портотип за следващото поколение газови инжекциони – модерните автоматизирани газови инжекциони.

Затворен електронен последователен газов инжекцион

Това е последно поколение газов инжекцион, идеален за превозни средства, произведени след 2000 г.

Недостатъкът на по-новите автомобили и техните все по-сложни системи за управление на двигателя е нуждата от сложна настройка на монтираната газовата система за контрол, която контролира впръскването на газ във финна струя, така че да не се разстроят системите за управление на двигателя.

Електронното последователно инжектиране е единственият начин да се задвижат правилно на газ сложните превозни средства. Тук не се забелязва никаква загуба на мощност. Системата е напълно автоматизирана, което означава, че колата преминава автоматично от режим използване на бензин към използване на газ като гориво и обратното в случай, че газовото гориво свърши по време на път.

Този тип газова горивна уредба може да бъде използвана от 4 до 12 цилиндрови автомобили. Например: За по-големите автомобили на BMW с шестцилиндрови двигатели този тип газов инжекцион е напълно препоръчителен.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.