Особености при покупката на двигател втора употреба

28.11.2012 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Ако и вие като мен, сте собственик на автомобил, а не просто ползвател, сигурно вече сте осъзнали, че това, което казват по автокъщите е напълно вярно – лесно е да купиш кола, по-трудното е да я поддържаш. Тази сентенция сигурно кънти в главата ви всеки път, когато неволята ви отведе в някои автосервиз. Проблемите с колата, понякога се решават бързо и евтино, но някои технически неизправности по двигателя могат да се дължат на силна амортизация, скъсан ангренажен ремък, счупена биела или друга причина, чийто следствие е неработещ и силно увреден двигател. При покупка на коли втора ръка, можете да попаднете на автомобил с връщан километраж или такъв със замаскиран проблем по двигателя, който след като се прояви, ще ви накара да обмислите смяна на двигателя и закупуването на двигател втора употреба.

Покупката на двигател втора ръка не е лесна задача, тъй като е цената, която плащате не е никак малка а рисковете са големи. Вашата цел е да откриете такъв агрегат, който може да измине още десетки или дори стотици хиляди безаварийни километри. Всеки продавач на части втора употреба за коли в село или в град има за продан множество двигатели на склад. Обикновено те пристигат неразкомплектовани заедно с шасито на колата и се разфасоват от дилърите на авточасти. Веднъж като извадят двигателя от превозното средство автоморгите го складират на закрито, където ще е защитен от дъжд и влага и ще чака своя купувач. Преди да купите двигател втора употреба винаги се допитвайте до продавача, кои части вървят с него, има ли гаранция, може ли да се тества по някакъв начин преди да се купи и дали ще ви бъдат издадени необходимите за регистрация в КАТ документи.

Имайте предвид, че щом двигателя на един автомобил даде наченки, че почва да отказва и дава признаци, че е наложителна замяната на цяла съвкупност от резервни части, трябва да прецените добре разходите за подобен ремонт. Разглобяването на двигателя и отделянето на главата от блока е свързано с много труд и съответно висока цена. Ремонт на двигател и покупката на резервни части за него може да ви коства повече от закупуването на двигател втора употреба и монтирането му. Изгответе списък с частите, подлежащи на смяна по двигателя и прегледайте цените им по магазините за авточасти или при търговец на резервни части. Направете съпоставка на тези оферти с офертите на автомобилните морги, предлагащи окомплектовани двигатели втора употреба. Вижте в интернет за обяви съдържащи думите продавам двигател – почти винаги са от физически лица, които разпродават изваден от експлоатация автомобил. Когато купувате от физическо лице, винаги имайте едно на ум. За разлика от автоморгите, частните лица не е необходимо да държат на реномето си и могат да ви продадат боклук, без да мигнат.

Когато търсите части онлайн, винаги се информирайте за марката на продаваните резервни части, ако не сте запознати с нея. При такова изобилие от марки е трудно да се ориентираме без подсказка от някой майстор, кое е качествено и кое не си заслужава парите. При двигателите втора употреба, предлагани по автоморгите, пазарната ситуация е друга – тук трябва да оцените дереджето на силовия агрегат, но това е по-трудно ако двигателя е изваден от автомобила и не може да се запали. В такива случаи разчитате на мнението на моргаджията, затова се опитайте да измъкнете поне устно обещание за гаранция, за да се подсигурите в най-лошата ситуация, в която ще трябва да върнете агрегата обратно. Ако двигателя се окаже добър вие ще сте доволни, тъй като вероятно ще имате двигател с оригиналните части като разпределителен вал, бутала и др., а не ремонтиран агрегат с резервни части с въпросно качество.

Когато купувате телевизор, вие най-вероятно обикаляте повечето големи магазини във вашия град и сравнявате техните оферти преди да купите. Това е доста разумно пазарно поведение, което може да ви е от ползва при покупката на двигател втора употреба. Доста ефикасен при търсенето на двигатели втора употреба е уеб портала Parts.bg. Сайта ви дава възможността да изпратите безплатно запитване за двигателя, който се опитвате да намерите. Богата мрежа от авто морги от цялата страна ще получат известие, че вие търсите двигател и ако разполагат с агрегата, който търсите, ще ви направят предложение. Чрез онлайн системата вероятно ще получите ценови оферти от множество автоморги. Това ще ви помогне да направите съпоставка на цените, което ще ви е от полза да вземете информиран избор за покупка на двигател втора употреба.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.