Зоопортал – животните и топенето на арктическите ледове

11.07.2012 | Автор: | Публикувано в: Блогване

Известно че, че съществува спор за топенето на арктическите ледове. От 1979 г. досега те са намалели с 20%. Този факт внася паника сред обществото и тревожи много хора. Във всеки голям зоопортал непрекъснато се водят дискусии дали това е заради глобалното затопляне или е просто един естествен цикъл на планетата.
Не е трудно да си представим, че глобалното затопляне оказва влияние върху ледените върхове. Покачването на температурата на планетата би могло да бъде голям фактор за топене на леда.
Това оказва пряко влияние върху животните, които обитават тази територия. Основният проблем е намаляването на местообитанието им. От него страдат най-много полярните мечки. Те обитават ледените брегове на местността. Вследствие на топенето, ледовете по бреговете намаляват и мечките разполагат с все по-малко място за живеене.

Това създава голяма опасност от реалното им изчезване.
Има и положително развитие за някои видове животни. Според последните емпирични изследвания, популацията на тюлените в Арктика е нараснала . Точната причина все още не е не е ясна, но те се появяват все повече и повече в южните райони на ледените върхове, което води до заключението, че всъщност се разширява местообитанието им.
Топенето на ледовете предоставя нови местообитания за риба. Розовата сьомга, например, хвърля хайвера си далеч в реките на север по различно от обичайното.

Автор:

Този автор има 13 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.