Хотели в България – категоризация

02.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Съвети за пътуване

Ето и малко интересна информация за условията, които всички хотели в България, претендиращ, че е определена категория, трябва да притежава.

Основните изисквания, на които трябва да отговарят хотелите са предоставени подробно в приложения на наредбата за всяка една категория. Добре е да се знаят основните моменти от нея, за да се знае какво трябва да се очаква от даден хотел и какво определено няма да има на разположение според различните категории. Тези изисквания са минимални за покриване и в някои от предлаганите условия хотел от по-ниска категория може да отговаря на изискванията за по-висока категория.

Нека започнем с категория 2 звезди. Накратко от тази категория се изисква да са снабдени със самостоятелен вход за помещенията за хранене и развлечения. За категория 3 звезди трябва да имат отделен вход за служителите, а за категория 4 звезди има по-особени и подробни правила. За хотели с 4 и 5 звезди се изисква контролен пост на входа.

Хотели 4 и 5 звезди трябва да са снабдени със стълбище за персонала, като има определени изисквания за размерите на коридорите за обекти с категория от 1 до 5 звезди.

Хотелите от категории 3 до 5 звезди имат ресторанти, а хотелите категория 4 и 5 звезди трябва да предлагат на гостите и солариум, сауна, басейн, фитнес зала. Също така морските хотели от категория 3 звезди трябва да са снабдени и с детски басейн.

Относно стаите: за всичките категории леглата е задължително да са с размери минимум един на два метра, стаите са обзаведени с комбинирана маса, нощно шкафче, като от категория 3 звезди и нагоре и да имат и салонна маса и  поне един брой фотьойл за единична стая и 2 броя за двойната стая. Също така трябва да са обзаведени и с гардероб и нощни лампи. От категория 3 звезди в стаята трябва да присъстват: плътни завеси, телевизор, худ.произведение,, мини бар, телевизор, ваза, папка с рекламни материали и табелките “Почистете” и “Не безпокойте”. От категория 4 звезди присъства обезопасен сешоар, халати и чехли, аларма, огледало и др.. Смяната на спално бельо и кърпи се извършва минимум на 3 дни за категория 1 и 2 звезди и поне на 2 дни за категория 3 звезди, а за 4 и 5 звездните хотели – всеки ден или пожелание на гостите.

 

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.