Селски туризъм

20.02.2012 | Автор: | Публикувано в: Селски туризъм

Явлението селски туризъм е един от отраслите на туризма, които се развиват с най-интензивно темпо на туризма в България през последно време, сочат наблюдатели. Възможностите на отрасъла са много широки, поради наличните благоприятни фактори в страната ни. Много от родните села в момента са в своя разцвет, именно благодарение на засиления интерес към почивки на село.

Едно от хубавите местата за любителите на селския туризъм е Еленският Балкан. Районът може да ви очарова с красива природа на Стара планина и чистия въздух, както и със селищата си с красива и автентична архитектура и кухня. Около възрожденския град Елена по склоновете на планината седят величествени горите, като са разпръснати над 120 стари махали,  притежаващи своя история и собствен облик. Част от махалите и днес се наричат „болярските”, а жителите им твърдят, че във вените им тече синя кръв.

Организираният туризъм в Еленския край бележи началото си още в първите години след Освобождението. По това време планината е приютявала българина вече не като бунтовник, а като любител на природата и на вечната й красота

Практикуването на селски туризъм в много райони на България е познато и за чуждестранни туристи, които са гости от страни, където инфраструктурата е много по – различна. Няколкодневна почивка в традиционна селска къща с двор е способна да накара всеки да преоткрие очарованието на българското село.

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.