Какви ползи носи наторяването за нашите растения

20.12.2011 | Автор: | Публикувано в: Земеделие

Все повече градинари се доверяват на торовете, като средство което подобрява издържливостта на растенията и увеличава техните добиви. Разбира се им и скептици, които изтъкват вредното влияние, което тези торове могат да оказват на човешкия организъм. До момента обче са направени множество задълбочени изследвания и няма преки доказателства, че изкуствените торове са свързани с някакви болести.

Торовете добавят към почвата така необходимите хранителни вещества за посевите. Могат и да се нанасят директно върху растението, като се напръскват листата му. Това са т.н течни торове. Те се разтварят във вода и след това се напръскват върху растенията.

Едни от най-разпространените такива продукти на българския пазар са АминоКвилант и Тера-Сорб. Те предлагат най-различни грамажи и съдържание на препаратите за наторяване. Продуктите им включват основни елементи подпомагащи растежа като: калций, магнезий, калий, бор, желязо и др. Този вид продукти много бързо отдават своите хранителни вещества и ефекта от тях е видим за сравнително кратко време. Трябва много да внимавате да не предозирате сместа, защото това може да има негативни ефекти върху посевите ви.

Другия основен вид торове са твърдите. Те се нанасят в почвата и се разграждат бавно. Хранителните вещества при тях се отделят за по дълго време, затова ефекта от наторяването не е видим веднага. Тук също трябва да се внимава да не се превишава допустимото съдържание на препаратите.

Автор:

Този автор има 79 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.