Кратка история на развитието на подемно – транспортните машини от motokari.com

06.12.2016 | Автор: | Публикувано в: Автомобили, Бизнес

Днес трудно можем да си представим, че можем да пренасяме товари без наличието на мотокари и електрокари. Тези страхотни подемно – транспортни машини са от огромна помощ на всяко едно производство или логистичен център и за тяхната поява трябва да благодарим на голям брой инженери и конструктори, които създават още преди повече от 100 години първата подобна машина.

Предполагаме, че всички сте виждали и знаете какво е мотокар, но все пак:

Какво е мотокар?

 

Най-простичкото определение, което може да се даде е, че това е подемно – транспортна машина, задвижвана от ДВГ (двигател с вътрешно горене). Тези машини са изключително маневрени и са много подходящи за работа в складови помещения, производствени цехове и на други места, където се налага да се пренесат тежки товари бързо и ефективно.

Най-често мотокарите биват с дизелов или газов двигател, а според предназначението си могат да бъдат: високоповдигачи, нископовдигачи или влекачи.

Всички сте виждали тези машини и сте наясно за какво служат, но знаете ли, че имат много интересна история?

А тя, историята за развитието им е много интересна и изпълнена с много иновации, през които карите са преминали, за да достигнат до днешния си вид и технически характеристики.

Няма да сгрешим, ако кажем, че най-важният стимул за конструирането и появата на тези машини са нуждите на икономиката. Преди появата на мотокарите, всички товари са се пренасяли изключително бавно и трудно, а това няма как да е от полза на нито една икономика.

Началото

Историята на развитието на подемно – транспортните машини може да се раздели на няколко етапа, като първия етап започва с появата на първите индустриални корпорации в САЩ. За никой не е тайна, че в началото на XX век, САЩ бележи страхотен бум в автомобилостроенето, самолетостроенето, корабостроенето, жилищното строителство изграждането на железопътни мрежи и други, което е довело до ускоряване на икономическия растеж в градовете.

Всички тези производства обаче имали нужда от подемно – транспортни машини, които да могат бързо и лесно да пренасят тежки товари от един цех в друг или от цеха в склада.

Както споменахме, причината за появата на първите мотокари е увеличаването на обема на производството и големината на тежките товари, които трябвало да се пренасят. Един от най-ранните предшественици на съвременните кари, (който официално е признат за подемно – транспортна машина) започва да работи в една леярна компания в САЩ през 1916 – 1917 година. Машината представлявала просто количка с три колела, която имала платформа за пренасяне на товари, и която била снабдена с ДВГ. „Машината” се използвала, за да пренася суровините за отливките и пясъка, който е необходим за работата на леярната.

Развитието

Изключително голямо значение за развитието на мотокарите имат двете световни войни. По време на Първата Световна Война, американската армия се нуждаела от маневрени подемно – транспортни машини, с които да пренася взривни вещества и американското правителство дало поръчка на няколко компании, които са произведат триколесни мотокари.

Втората Световна Война също оставя отпечатък в развитието на карите. Тъй като войната се води далеч от САЩ, единствения начин да се пренесат хора, оръжия, храна на фронтовата линия са били корабите. Товаренето и разтоварването на корабите обаче отнемало много време, ако се извършва ръчно, а за армията е било от жизненоважно значение да могат да се натоварят и разтоварят максимално бързо. И точно тук мотокарите се справят с изключителна бързина и маневреност.

Тези машини помагат и при възстановяването на Европа след приключване на войната през 1945 година. Възстановяването на икономиката на Германия след войната е била наречена „икономическо чудо”, но истината е, че САЩ отпускат финансова помощ, която била използвана на покупка на мотокари, което се оказало много важно стратегическо значение за бързото възстановяване на икономиката на страната.

Бумът в производството

След ВСВ производството на кари бележи своя бум по целия свят и големи компании като Linde, Mitsubishi, Nisan, Komatsu и други разработват все по-нови модели мотокари, с които да задоволят нуждата от тези страхотни машини.

В България 80% от бизнеса търси подемно – транспортни машини с търговската марка…?

В страната ни една от най-предпочитаните марки мотокари, газокари и електрокари е Linde. Причината тази търговска марка да се наложи на нашия пазар е голямото разнообразие от подемно – транспортни машини, които предлага, добрият сервизен център, с който разполага и дългият гаранционен срок на машините, които производителите предлагат.

Официални представители на подемно – транспортните машини с марката Linde са „Мотокар Сервиз” ООД, към които можете да се обърнете, ако вашето производство, склад или логистичен център се нуждае от мотокари, газкари, електрокари или друга складове техника.

Вижте повече на http://www.motokari.com

Автор:

Този автор има 11 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.