Защо зимните гуми са задължителни през зимата

19.12.2015 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Опитните шофьори са наясно с това, че заснежените, заледени и мокри пътища могат сериозно да нарушат сигурността на пътя. Завиването, ускорението и спирането започват да се влияят значително поради по-лошото сцепление на гумата с асфалта. Това от своя страна води до проблеми що се касае до контрола над автомобила.

За щастие обаче производителите на гуми са разработили и продължават да се усъвършенстват в производството на зимни гуми, които от своя страна позволяват на шофьорите да имат по-добър контрол зад волана. Ние от онлайн магазин за зимни гуми зимни гуми E-gumi.com бихме желали да разкрием някои от основните причини поради които този вид гуми са правилният избор през студените месеци.

Хазартни условия

Много от шофьорите в България смятат, че зимните гуми са задължителни само ако по пътищата има снежна настилка. Това мислене обаче е погрешно. Ниските температури например могат да доведат до лек заледен слой върху асфалта, който е почти недоловим за простото човешко око. Този слой обаче може да ни изиграе много лоша шега ако ние не се движим със съобразена за отсечката скорост и не сме оборудвали автомобила си с подходящи гуми – в този случай, със зимни. Освен ниските температури трябва да бъдем нащрек ако върху пътната настилка има киша или кал. При подобни ситуации превозното средство ще се държи много по-неконтролируемо въпреки това да не се усеща на пръв поглед зад волана.

Технологии при зимните гуми

Друга основна характеристика при зимните гуми са технологиите, които са използвани при производството им. Те са изработени специално за температури под 7 градуса по Целзий. Докато повърхността на обикновената гуми при ниски температури се втвърдява, то при зимните тя се адаптира максимално добре. Това от своя страна позволява много по-добро сцепление на автомобила с пътната настилка и съответно контролът зад волана се увеличава. При производството на зимни гуми се използва повече естествена гума и силициев диоксид, което осигурява запазване гъвкавостта на гумата. Също така, зигзаг шарката на протектора позволява по-добро отвеждане на водата и това води до по-добър контрол на превозното средство. По този начин ние намаляваме шанса за аквапланинг или удължен спирачен път, който може да бъде решаващ в голям брой от ситуациите.

Спирачен път с летни и зимни гуми – сравнение

Ако сравним спирачния път на автомобил първо със зимни, а после с летни гуми ще видим, че разликата е изключително голяма. А това може да спаси живот и да ни предпази от множество птп-та през студените месеци на годината. Ако един автомобил се движи с 30 км/ч и трябва да спре на лед, то спирачният път с летни гуми е 68 м, а със зимни – 57 м. Това са цели 11 м разлика, което се равнява на приблизително 3 автомобила паркирани един зад друг. Ако пък асфалта е покрит със снежна покривка и автомобилът се движи с 50 км/ч, то с летни гуми спирачният път е 43 м, а този със зимни гуми е 35 м. Разликата е с 3 м по-малка, или иначе казано 8 м, но това също може да е решаващо. Добре е да сме наясно с тези факти, за да можем добре да подготвим автомобила си за зимата и да шофираме спокойно и безопасно.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.