Ревюта на зимни гуми и правят ли разликата на пътя

06.10.2015 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

В последните години осведомеността сред българските шофьори относно предимствата при шофиране със зимни гуми значително се повиши. Дали поради обилните снеговалежи и непочистени пътища, или множеството инциденти по пътя, то важното е участниците в движението по пътищата у нас да се съобразяват с метероологичните условия през зимата. По закон, шофирането със зимни гуми по време на студените месеци от годината не е задължително. Единственото условие е дълбочината на канала да бъде не по-малко от 2мм. Въпреки това, специалистите препоръчват дълбочината да бъде поне 3мм за по-голяма сигурност на пътя.

Периодът, в който е препоръчително да оборудваме своя автомобил със зимни гуми е от началото на месец октомври до края на месец април. Ранните месеци на есента и късните на пролетта се характеризират с обилни валежи от дъжд и тънка скреж по пътя. Докато периодът от месец декември до месеците февруари и март – с обилни снеговалежи и поледици. Така по-мекият каучук на зимните гуми, дълбоките канали и по-доброто им сцепление с влажния асфалт осигуряват стабилността на автомобила.

Последните тестове на гиганта в производството на автомобилни гуми, Continental, за пореден път доказва, че зимните гуми са най-подходящи при температури под 7 градуса по Целзий. Те позволяват не само по-комфортно пътуване и удоволствие от шофиране, но и намаляват значително спирачния път. Ето и доказателствата:

Спирачният път на автомобила при мокра настилка при скорост 100 км/ч със зимни гуми е 65,7 м, а с летни – 70,5 м. Температурата, при която са тествани е 5 градуса.

  • Спирачният път на автомобила при заснежена настила и скорост 100 км/ч със зимни гуми е 35 м, а с летни – 43 м.
  • Спирачният път на автомобила при заледена настилка и скорост 100 км/ч със зимни гуми е 57 м, а с летни – 68 м.
  • Само можете да се убедите за какви главозамайващи разлики при спирането става въпрос. В голяма част от случаите подобно разстояние от повече от 5 метра може да се окаже решаващо.

И така, шофирането със зимни гуми през зимата е наистина правилното решение ако искате да се чувствате сигурни и спокойни на пътя. Става въпрос не само за вашия живот и здраве, но и за този на спътниците ви в колата както и на другите участници в движението. Приятно, спокойно и безаварийно шофиране.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.