За недоброжелателните шофьори през зимата

26.10.2014 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Зимата е вече тук. Това трябва да е ясно на всички водачи на автомобили. Всяка година по пътищата на България стават множество ПТП-та. Причината обаче не се корени само и единствено в непочистените пътища, но и в небрежното отношение на шофьорите към опасностите, които дебнат по заледените улици, шосета и магистрали. С появата на първия сняг в медиите започнаха да се появяват множество статии за това как КАТ ще провежда акции и ще глобява неподготвените шофьори. Инициативата на полицията щяла да продължи цели 10 дни. А после? Оказва се, че всички онези, които нямат желание да харчат “грешни” пари, за да подготвят превозните си средства, така че те да са безопасни за тях и останалите водачи, е необходимо да изчакат този период, а след това спокойно могат да си карат негодните за сезона коли, джипове, бусове и камиони.

И тук идва голямата въпросителна: Заслужава ли си да рискуваме своя, този на спътниците и живота на останалите участници в движението, само за да спестим 200 – 300 лв? Толкова ли струва един човешки живот? Ти как мислиш?

Затова нека си припомним най-важните елементи от автомобила, които могат да ни спестят толкова много главоболия и неволи, пък и да повишат удоволствието от зад волана.

Най-важният елемент са гумите. Добре е да подсигурим качествени зимни гуми на автомобила си, за да сме сигурни, че той ни ще се държи добре при лед, сняг и мокра настилка. Те не само повишават стабилността на автомобила, но и намаляват спирачния път с до 24м при скорост от 80 км/ч. Само си представете колко голямо разстояние е това когато говорим за движение с подобна скорост и време за реакция от няколко секунди.

Вторият важен елемент са чистачките и течността за чистачки. Не пестете от тях! Моля ви. Това, че си мислите, че можете да виждате през мръсното стъкло напред, не означава, че виждате настрани или пък виждате всичко в перспектива на пътя. През зимата пътищата се опесъчават и се хвърля сол или химикали против лед. Когато те се смесят с кишата и попаднат на предното стъкло видимостта се намалява до минимум. Добрите чистачки няма как да ви спасят без зимна течност за чистачки, както и обратното. Тези два компонента понякога са толкова важни, колкото и зимните гуми. Видимостта на пътя ви дава възможност да реагирате преждевременно, тъй като можете да преценявате ситуациите преди да е твърде късно.

Ако сте свикнали да карате с 80-90 км/ч по булевардите на града, то намалете скоростта с 30 км. По този начин не само ще се предпазите от ПТП, но и ще намалите щетите, които се получават по автомобила благодарение на камъните и пясъка на пътя. Запомнете, че при голяма скорост всичките тези пясъчни и солни частици се набиват дълбоко в боята както и вредят на праговете. Ако не искате зимата да ви струва двойно през лятото, помислете и от тази гледна точка.

И така, разчитам, че всички съвестни шофьори ще вземат предвид тези удивителни и ще подготвят както себе си, така и своите превозни средства за тежките зимни месеци с много сняг, лед и дъжд. Не пестете от вашата, а и тази на останалите участници в движението, участници.

Автор:

Този автор има 12 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.