Къде се изхвърлят старите гуми? И идеи за оползотворяването им

05.09.2014 | Автор: | Публикувано в: Автомобили

Законът забранява изхвърлянето на автомобилни гуми в контейнерите за смет. Те трябва да бъдат предадени в специални пунктове за изкупуване. Въпросните пунктове обаче е трудно да бъдат открити, дори и в София, превръщайки непотребните гуми в бреме за собственика им искащ да се отърве от тях.

Най-лесно е да „изоставите“ гумите в гумаджийницата, в която са монтирали на автомобила новите „обувки“. Вероятно за тях няма да получите никаква сума въпреки, че не е редно. Приемането на непотребните гуми от повечето гумаджийници се извършва като някаква голяма услуга, която ви се прави – не са редки случаите дори и на шофьорите да им бъде поискано заплащане.

Защо са им стари гума на гумаджиите?

Не много, но все пак се печели от предаването им на фирма изкупуваща ги за рециклиране. Информацията е едно от най-големите богатства и на повечето места се възползват умело от нея, пазейки я в тайна – тайната къде продължава пътят на старите гуми.

За да има наистина яснота и да се прекрати практиката по зарязване на гуми сред природата е редно правителството да предприеме информационна кампания, която да дава нужната информация. Дори и един уеб сайт посветен на опазването на природата, информация за рециклирането и данни с пунктове за предаване на старите гуми в началото би била достатъчна. Природата на България е красива, но е задължение на всеки от нас, заедно да я опазим!

Изкуство от стари гуми

Наистина ли искате да се отървете от негодните за използване по време на движение гуми? Имат редица други приложения, кои от кои по-ефективни и по-красиви. Много идеи могат да бъдат открити в резултатите на Google и в Pinterest.

Приложенията са десетки – от обезопасяване на детски площадки, до изработка на произведения на изкуството и мебели. Например от старите гуми, здрав канап и лепило (или силикон) в свободното време могат да бъдат направени уникални и стилни табуретки, в които никой не би предположил, че са скрити стари автомобилни гуми.

Източник: Онлайн магазин за гуми Gumitebg.com

Автор:

Този автор има 34 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.