Новите домейн имена са като Дивия Запад

12.05.2014 | Автор: | Публикувано в: Услуги

Новите домейн имена станаха свободни за регистрация съвсем скоро. Това означава, че тази област се напълни с възможности за правене на бизнес. Организацията, която се занимава с менажирането на домейн имената, се нарича Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). В момента агенцията преминава през някои трансформации. Преди промените обаче те направиха възможно пазарът на домейн имена да бъде разширен.

Какво е ново?

Решението на ICANN да пусне нови домейн имена от първо ниво даде наистина много големи възможности на пазара. Интернет адресите, които се регистрират, могат да завършват със суфикси, които са различни от традиционните като .com или .net. На този етап хората могат да разчитат, че ще регистрират желания адрес за своя сайт.

Цената на новите домейн имена е по-висока в сравнение с тази на традиционните. От друга страна обаче потребителите биха могли безпроблемно да регистрират желаното домейн име. Подобен лукс беше рядкост само до преди няколко месеца.

Новите домейн имена имат пред себе си наистина сложна задача. Повечето от тях са насочени към конкретни сфери на работа. Подреждането на интернет пространството очевидно е станало приоритет за ICANN.

Бизнес възможности

Преди около две години Adrienne McAdory е прочела новината за домейните от първо ниво, които ще станат свободни за регистрация. Тя наистина много харесала идеята, но ? отнело известно време, за да прецени кой домейн иска да си купи.

„В началото си мислeх за .lifestyle. Но след това се замислих как аз и моите приятелки сме неженени. Постоянно ни се налагаше да провеждаме разговори за това, защото не сме срещнали подходящия човек”, обяснява тя.

Тя решава да кандидатства и да закупи домейните, които завършват на .wed. Обикновено тези суфикси ще се използват за сватбените сайтове на хората. На McAdory ? се наложило да попълни един куп документи и да плати 185 000 долара за правата над домейн имената. Тя използвала парите си за пенсионно осигуряване, освен това и баща ? помогнал малко. Накрая суфиксът .wed станал нейно притежание. В момента тя е в състояние да таксува всеки, който иска домейн име, което да завършва на .wed. Според изчисленията, които си е направила предприемчивата дама, инвестицията ? ще се върне, когато 6000 двойки си купят от нейния домейн.

Конкуренцията

Данните на агенцията сочат, че има около 2000 подобни предложения. Суфиксите, за които потребителите са кандидатствали, са най-различни. Последните желаещи са за сделки около .buzz, .guitars и .mango. Изглежда, че McAdory ще трябва да се конкурира с .wedding.

Въпросите

Много хора си задават въпроса какво ще се случи с .com или.net, ако наистина много хора започнат да проявяват интерес към новите имена. Новите домейни имат както своите поддръжници, така и своите противници. Освен това двете тези имат своите предимства и недостатъци. Това поставя въпроси с наистина много неизвестни както пред собствениците на бизнес, така и пред приемачите, които искат да започнат да предлагат домейн имената за продажба.

Tom Brackey, който е американски адвокат, който се занимава с проблемите на интелектуалната собственост, намира начин да обясни ситуацията с чудесен пример.

“Домейните .com са като New York City “, казва той. “Градът е пълен и претъпкан, но също така е и много важен и жизнен. Новите домейни са като Дивия Запад, надяваме се, че в крайна сметка хората ще започнат да градят върху тях”.

Автор:

Този автор има 6 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.