Автомобили на лизинг – какво е нужно да знаем

29.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Услуги

Лизинг е добре познат термин за повечето от нас, особено в наше време. Той произлиза от думата „наем”, но всъщност е доста различен от наема. Всеки лизинг има своите характерни условия и критерии, според това каква роля играе.

Една от най-познатите и търсени услуги днес е купуването на автомобили на лизинг. Лизинг става един все по-предпочитан начин за пазаруване, особено като касае по-големите неща и до по-необходимите. Просто казано, лизингът представлява най-обикновено даване на пари на заем. Лизинг не е никак лош начин за пазаруване, всъщност. Важно е, обаче, да знаем с кого работим и на кого се доверяваме. Обаче задължително трябва да се сключва договор за лизинг – това ще ни осигури сигурност и постоянство в условията, така че да ни предпази от евентуални измами. Абсолютно е наложително да сме напълно наясно с всички клаузи на договора за лизинг и да потърсим акъл от експерти по лизинг, да се поинтересуваме коя компания какво предлага, особено що се отнася до взимането на автомобили на лизинг. Например, характерна особеност, когато си купуваме кола на лизинг, е задължителната застраховка „Автокаско” и тя разбира се е за сметка на получателя. Друга клауза от договора за лизинг може да бъде, че колата остава пълна собственост на фирмата, компанията или човека, който я продава, докато не изплатим и последната стотинка от лизинга.

За да не изпаднете в неудобна ситуация, трябва да знаете, че с колата на лизинг не можете да си щъкате нагоре-надолу през границите на България. С две думи можете да си я карате само у нас. Ако имаме все пак такова изискване, трябва да сме говорили предварително  с кредитната компания, да сме поискали разрешение, но там вече важат други условия и критерии.

Отваряйте си очите и си четете прилежно договора за лизинг, като обърнете особено внимание на лихвата – колко е висока, кака се променя и т.н., зада не излезе в едни момент, че не нямате възможността да си плащате лептата. Важно е също така и да погледнем клаузата, в която се говори за анулиране на договора за лизинг – то се налага при невъзможност или не изпълняване на съответните условия от другите клаузи. Купуването на лизинг не става просто ей така – трябва да получим одобрение предварително, за да се потребяваме услугата. Това са само част от факторите, които следва да знаем, разбира се, има още куп такива, ето затова е най-добре да се поинтересуваме от специалисти, когато планираме да купим МПС на лизинг.

http://finleasing.bg

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.