Хиндуистки погребален ритуал

28.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Религия

След смъртта на член на семейството, роднините участват в церемониите за подготовка на тялото на покойника, след което погребението започва с шествие.

За повечето хиндуисти, кремацията е идеалният начин за последно сбогом с починалия, въпреки че на практика понякога присъства и погребение, ако се случи нещастие да почине кърмаче, то например бива погребвано, а не кремирано. На погребението в присъствието на опечалените, най-близкият роднина на починалия (обикновено най-големият син) поема отговорността за провеждане на погребението, а ако е кремация – отговорността за погребалната клада.

След кремацията, пепелта и останките се събират и се пускат в река. След погребението, всеки се подлага на пречистване, чрез къпане. Единствено семейството остава в състояние на траур, изразяващ се във въздържане от къпане за определен брой дни (десет, единадесет, или тринадесет).

В края на този период, се извършва церемония с храна (помен) на която се събират членовете на семейството. Често се дават подаръци на бедните или на благотворителни организации.

Особеност на хиндуисткия погребален ритуал е приготвянето на оризови топки (pinda), предлагани на духа на починалия по време паметни служби. Отчасти тези церемонии се разглеждат като принос към заслугите на починалия, но те също така имат за цел да умиротворят душата му,за да бъдат сигурни опечалените, че няма да се задържат в този свят душата на починалия като призрак, а ще мине през царството на Яма, богът на смъртта.

Източник: http://akropolbg.eu/pogrebenie.html

Автор:

Този автор има 34 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.