Разнообразни модели сапани вдигат тонове товари

09.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Услуги

Сапани са устройства, които се ползват за вдигане и преместване на тежки товари. Тежки товари и оборудване има на пристанищата, в строителството, в промишлеността и във всяко предприятие, в което има нужда от местене на тежки и обемисти материали и продукция. Дизайнът на едни сапани е съвсем прост. Всички сапани се състоят от халка, въже и другият край е в зависимост от товара, безопасността и удобството при пренасянето му . Другият край може да е кука, халка, или „уши”.

Въпреки простотата на дизайна си т.нар. сапани се разделят в зависимост от материала, от който са направени и прикачените куки, които се използват.

Сапани от стоманени въжета са много разпространени. Халката от едната страна на въжето се закачва на подемното съоръжение, което ще мести товара, а от другата страна на въжето се поставя елемент, който е най-подходящ за пренасяне на съответния товар. Елементът може да бъде обикновена кука с вилка или ухо. Ухото на сапана се провира през вилката или ухото на куката. Самата кука може да има заключващо противооткачно устройство, което не позволява на товара да се измъкне от куката при пренасянето му. Чак след приключване на пренасянето товарачът отключва товара от куката. Елементът може да бъде скъсяващо звено, съединително звено, затваряемо ухо по подобие на заключената кука или обикновена халка.

На халката може да има няколко стоманени въжета с различни или еднакви накрайници – куки или „уши” – две , три или четирираменни сапани. Има сапани, които от страната на товара имат куки с обтегач, или куки с обтегач с тресчотка. Вариантите за различна товароносимост на сапана са в различната дебелина на стоманеното въже, от което е направен сапана. Сапани могат да се направят от стоманено въже без никакви елементи за накрайници, като за повдигане се правят „уши” стегнати с кламфи. Тези кламфи са изпитани според изискванията за безопасност. Всъщност абсолютно всички модели сапани имат сертификат с максималната тежест, за която са предназначени.

Същите модели сапани със същите накрайници се правят, като вместо стоманени въжета се използват кръглозвенни вериги. Тези модели са предназначени за повдигане и преместване на груби товари заради тежестта и неудобството за работа с верижните сапани.

В последно време все повече навлизат текстилните модели сапани. Разнообразието при тях е доста по-голямо. Текстилните сапани имат много предимства пред стоманените въжета или веригите. Текстилните сапани са много по-леки и леснопреносими от стоманените въжета или веригите. Текстилните сапани не ръждясват. Те не нараняват товара. Текстилните сапани са устойчиви на много високи и много ниски температури – от -40 С до +100 С.

Сапани – http://www.koptchev.com/vujeni_sapaniBG.htm

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.