Избор на счетоводител и счетоводна кантора

17.05.2013 | Автор: | Публикувано в: Услуги

За да направите избор на счетоводител , който да извършва счетоводните услуги на вашата фирма ,е необходимо да сте наясно с процеса на работа на дружеството Ви. Или по подбробно – какви документи фирмата Ви издава и получава всеки месец – приходни и разходни фактури , какъв тип са – приходи от услуги , приходи от търговия , и какви типове услуги и търговия. Всичко това има значение , защото когато избирате счетоводител е важно да потърсите такъв , който вече има някакъв опит във вашата сфера или поне в близка до нея. Опита със предишна такава фирма или настояща определено дава преимущество , защото в  света на счетоводството има голямо значение осчетоводяването на различните типове документи. Опитния счетоводител или счетоводна кантора , определено могат да Ви оптимизират разходите и да Ви спестят голяма сума пари.

Друго което трябва да предвидите при избора на кантора е дали контактуването с нея е удобно за вас и за счетоводителя. Въпреки ,че е възможна и комуникацията по интернет и пощи , то не винаги това е най-удобния вариант при обработването на повече документи. Някой от документите са необходими и в оригинал, затова това възпрепятства изпращането им по интернет.

За да сте сигурни при крайния си избор на кантора която да поеме счетоводството ви е добре и да съобразите условията , при които съответната кантора работи – има ли утвърдено име, колко служителя има , с какъв ресурс разполага – има ли отделни звена – ТРЗ , главен счетоводител, оперативни счетоводители и др. Всичко това говори за стабилност и добри и правилно разпределени условия на работа. Някой счетоводни кантори или счетоводители например , не желаят или не могат да се справят с всичката работа , която и възлагате и често ще ви карат сами да се справяте със задачи , за които вие не сте наясно. Например да отидете до НАП да подадете заявления , да отидете да платите осигуровките , да подадете други заявления където е необходимо. Всички тези странични дейности несъмнено ще ви се отразят на времето Ви за работа.  Разбира се когато се налага личното ви присъствие пред органите на НАП и НОИ , това е неизбежно , но в повечето случай за ежедневната работа , това не би трябвало да е практика на счетоводителя или кантората. По това ще познаете ,че те не желаят да вършат качествено и добре работата си. Нашият съвет е да избягвате такива счетоводители.

Автор:

Информацията е строго поверителна - Tedbg.com

Този автор е публикувал досега 3 статии.

Коментари (1)

  1. Важно при провеждането на предварителния разговор със счетоводителя е да се поинтересувате от това какъв на практика е счетоводния му опит, както и с какъв тип фирми се е занимавал до сега – от какъв бранш, с какъв капацитет, точно каква част от счетоводната отчетност му е била поверена. Въпреки, че нормативната уредба и счетоводните правила и принципи са еднакви, в счетоводния бранш има специализация, която предполага специфичен документооборот, специфични счетоводни операции и различна интерпретация на търговските процеси.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.