История на хип-хоп музиката

22.12.2012 | Автор: | Публикувано в: Музика

1970 г.

The Last Poets издават едноименния си дебютен албум. Комбинацията от фънк ритми и агресивни, социално ориентирани текстове полагат основите на стила, който ще се превърне в хипхоп музика.

Джеймс Браун / James Brown издава “ The Big Payback ” – ранно фънк парче, което набляга повече на груува отколкото на мелодията и се отличава с агресивни лирики.

Млад емигрант от Кингстън, Ямайка на име Clive Campbell ( DJ Cool Herc ) започва да пуска музика по паритата в залите за развлечение в Бруклин. Той достига до нова техника, с която може да удължи определена част от желана от него песен или „брейка” на някои популярни фънк и диско парчета нашумели по онова време.

1972 г.

DJ Hollywood –  известен клубен диджей от Манхатън – започва да римува докато пуска популярни диско парчета в известни заведения. Известна негова фраза е “Throw ya hands in the air and wave ’em like you just don’t care.” Според някои той е първия човек, който използва термина „хип-хоп” по време на участията си,  а според други партньора му Lovebug Starski споменава термина преди него.

1974 г.

Afrika Bambaataa се появява  на сцената и се запознава с млад графити артист на имe Fab 5 Freddy – райтър с голям принос за популяризирането на хип-хоп движението. Скоро след запознаването им Bambaataа формира хип-хоп движението Zulu Nation и дава гласност на неговата формулировка за хип-хоп – четирите елемента –  диджеинг, брейкинг, райтинг, емсиинг.

1975 г.

DJ Cool Herc „измисля термина”  break-boy, за да опише танцьорите, които танцуват на удължените от него фънк брейкове. Термина  „Break-boy” с времето се превръща в „bboy”. Herk се сближава се с прохождащия по онова време Grandmaster Flash.

Grandmaster Flash започва да работи върху нови диджей трикове, които ще предизвикат революция в музиката и ще се използват от всеки следващ хип-хоп диджей след него.

Партньора на Flash –  Mean Gene има тринадесет годишен брат на има Theodore, който също започва да се проявява като диджей на местни партита. Веднъж без да иска завърта плочата, след като вече е поставил иглата – така младия Grand Wizzard Theodore без първоначално да осъзнава изпраща диджеинга на следващото ниво като започва да движи плочата напред-назад по време на брейка. Нарича тази нова техника “scratching”.

 

1976 г.

Група промоутъри на партита на име “The Force” се натъкват на млад диджей на име Kool DJ Kurt . Един от членовете на The Force e Russell Simons – един от основателите на Def Jam и по-голям брат на Joseph Simmons – “Run” от RunDMC .

1977 г.

Rock Steady Crew се появяват.

Сформира се The Crash Crew – едно от първите записани MC crew-та.

Russel “Rush” Simmons убеждава Kool DJ Kurt  да започне да рапира. Сменят името му на Kurtis Blow и прави по-малкия си брат негов диджей –  и така се появява DJ „Run”.

1978 г.

DJ-инга, който до момента е бил най-развития елемент от хипхоп културата, започва да отстъпва известност на MC- инга.

1979 г.

Wendy Clark по-известна като “Lady B” започва да пуска хип-хоп парчета в ефира на радио във Филделфия и спомага за експанзията на хип-хоп-а извън Ню Йорк.

The Funky Four + One са факт с една от първите хип-хоп дами в състава си – Sha Rock.

Фънк бандата Fatback издават “King Tim III ( Personality Jock)”. Въпреки, че песента не става много известна на практика това е първият „популярен” рап сингъл.

Под мениджмънта на Russel Simmons, Kurtis Blow се превръща в първия рапър, който подписва договор с голям лейбъл.

Sylvia  Robinson създава Sugarhill Records. След като чува записи на The Cold Crush Brothers, сформира рап групата “The Sugarhill Gang”.

The Sugarhill Gang издават песента “Rappers Delight“. Тя се превръща в първото хип-хоп парче, което пробива сред американската „мейнстрийм” музика. Това е песента, която представя лицето на хип-хоп-а пред широката общественост в САЩ за пръв път.

С нарастването на популярността на емситата много от диджеите остават на заден план. Grandmaster Flash не позволява това да се случи и снего. Първоначално той събира , Keith “Cowboy” Wiggins, Melvin “Melle Mel” и  Nathaniel “Kid Creole” Glover и започват да се изявяват като Grandmaster Flsh & The 3 MC’s. Скоро към тях се присъединяват Guy “Raheim” Williams и Eddie “Scorpio” Morris и се превръщат в Grandmaster Flash and The Furious Five.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.