Български или испански плочки за баня да изберем?

09.07.2012 | Автор: | Публикувано в: Услуги

Като най-добри в производството на плочки за баня в последните години се славят Испания и Италия. Те са завоювали име по отношение на всичко, което се свързва с керамиката, и под всякаква форма, която се употребява – теракота, гранитогрес, санитарен фаянс, стъклокерамични мозайки и др.

И България също си е създала име в този бранш на производство на плочки за баня. Вече имаме две големи фирми – KAI и Ceramix, както и Keros, които построиха и завод край град Русе, са наистина сериозни производители и поддържат традициите в тази сфера.

С течение на времето, фирмите в България натрупаха необходимия опит, и в следствие на това достигнаха наистина много добро ниво на качество при производството на плочки за баня. Безспорно, най-добре се справя Keros, която се явява дъщерна фирма на испанския завод, и която използва вече готово “ноу хау” за произвеждането на плочки за баня. Това е благодарение на опита, трупан с години, както и на специализирана техника, с най-актуални обновления, които съвсем закономерно водят до произвеждането на наистина качествени плочки.

В такъв случай си задаваме въпросът – защо след като се оказва, че и българският фаянс е толкова добър, с какво повече испанските плочи превъзхождат българските? Част от проблемът е, че все още у нас не се предлага такова разнообразие на размери, както в чужбина. Също така там работят хората, които се считат за “каймака” от дизайнери, които са водещи в тази сфера. Това са тези хора, които определят тенденциите. Все пак влияние си оказва и това, че при тях този занаят е познат още от самото му зараждане, и в резултат на дългогодишната практика, възможностите за грешки са сведени до минимум, а произведените плочки за баня излизат на ниво първо качество.

Какви плочки ще изберете, зависи изцяло от вас. Дали това ще са плочки, произведени в България, като компенсация за това ще е по-ниската цена, която заплащате за това. Но по принцип правилото, че получаваш това за което плащаш важи и тук. Ако искате наистина високо качество, макар цената на испанските плочки за баня да е възможно да е в пъти по-висока от българските и качеството, което получаваш е на същото ниво.

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. На пазара има страшно много видове плочки и марки и за хора като мен,които не разбират абсолютно нищо е доста лесно да бъдат излъгани в магазините и много трудно да се спрем на една макар, с която да се оборудваме от до както се казва едно такова помещение, каквото е банята която посещаваме всекидневно.Да си призная не очаквах, че нашият български фаянс е толкова качествен но щом пишете и вече на няколко места виждам подобни мнение, ме прави малко или много щастлива, понеже българите започнаха да търсят и свое изделие,което е трудно постижимо.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.