Правила при избор на адвокат

12.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Услуги

В наши дни всеки от нас макар и веднъж в живота си са сблъсква със законите. В такива ситуации една значителна част от пората се допитват до световната мрежа, но когато работата опира до юридически проблем трябва да се отнесем сериозно към него и да потърсим помощта на квалифициран адвокат. За съжаление ситуацията в нашата страна е такава, че без помощта на високо подготвен юрист, обикновеният български гражданин трудно би се ориентирал в дебрите на родното законодателство. По правните въпроси и за ориентиране в огромното количество закони и други подзаконови актове може да помогне само адвокат с опит и познания.

На българския пазар има много юридически кантори, правни къщи, както и практикуващи самостоятелно адвокати, но от това богато предлагане трябва да се избере точния човек, който да реши нашите проблеми и да ни представлява в съда. Но какви професионални качества трябва да има един адвокат?

Напълно заставам зад мнението, че трябва сами да изберем адвокат, който да защитава нашите права и да не се доверяваме на служебните такива. Причината за това е елементарна. Служебните защитници, често са заинтересовани по делото и имат общи интереси с обвинителите. За никого не е тайна, че често между прокурори, дознатели и адвокати има договорки за изхода на дадено дело при това далеч не винаги в полза на обвиняемия. Особените представители и служебните защитници предлагани на лица, които не могат да си позволят адвокат обикновено са заинтересовани само за собствените си доходи, макар че има и примери за противното – съвестни и всеотдайни защитници на своите клиенти сред служебните адвокати. Но те са по-скоро изключение от общото правило.

При избора на адвокат трябва да се отчита неговата тясна специализация. Трябва да имаме предвид, че някои юристи се ориентират добре в гражданското или в семейното право, но това въобще не означава, че ще бъдат също толкова успешни например в наказателния процес. Задължително условие на което трябва да отговаря вашия адвокат е, че макар да бъде тясно специализиран в дадена правна област, той трябва да има отлична ориентация във всички правни сфери.

Ще трябва да се помисли добре и върху факта, че подобен високо квалифициран адвокат не взема евтино за своите услуги. За малко пари или на разсрочено плащане истинският професионалист в областта на правото не би се ангажирал с вашето дело. При започване на работа с адвокат, имайте предвид, че колкото и да е добър в своята област той все пак е човек, а не бог и съдебния процес може да завърши негативно за Вас.

Не мога напълно да се съглася и с хората, които при избора на адвокат се ръководят само от това колко той е известен в публичното пространство. Това не е най-правилният подход. Не следва да се доверяваме на адвокати, които гарантират 100 % успех на нашето дело. Изходът от съдебния процес винаги е бил непредсказуем без значение от опита на съответния юрист. Решението във всеки един случай зависи само и единствено от съдията, а не от защитаващия вашите права адвокат.

Автор:

Здравейте, казвам се Лазар Белев - хобитата ми се копирайтинг, блогърство и чат - пат SEO. Надявам се статиите ми да Ви харесат. :)

Този автор е публикувал досега 8 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.