Различни Видове Камини и Полезна Информация

16.11.2013 | Автор: | Публикувано в: Бизнес

Камината, както в миналите десетилетия така и днес е признак на комфорт, стил, удобство, уют и хармония. Тя навява не за поредното увлечение на съвременния човек, който неспирно търси начини да обнови и модернизира дома си, а понякога значи много повече като лукс, положение, изтънченост.
Безспорен е факта, че всеки дом, в който присъства познатата ни отоплителна система с камина е обзет от невидим воал на топлина, уют и прекрасен интериор.
От данни за миналото е известно, че по-ранни форми на вътрешни камини са представлявали обикновени огнища, които били разполагани в центъра на дадено помещение. От гледна точка на здравословната среда и хигиената за дома, този подход не бил от най-правилните поради факта, че много пъти камините отделят излишен дим.
Едва през XIV в. в Европа се появяват камини, проектирани в близост до външна стена. Те били свързвани с комин. В наши дни технологията за създаване, монтаж и експлоатация на камини е толкова модернизирана, че съществуват камини действащи изцяло на принципи без комин.
В случаи, че и вие попадате в графата домакини без камина, но смятате в най-скоро време да обзаведете домът си с една модерна и стилна камина, то тук е мястото да се запознаете и най-общо с най-популярните видове камини.
Не всеки тип камини работи сходен начин. Съществуват известни различия, а те могат да се класифицират като:
Камини на дърва – за тях е характерно наличие на комино тяло. Неговата роля е да отвежда дима извън къщата. Самите камини биват ръчно изработвани, но се предлагат и много готови модели. За ръчно изработени камини е типично иззидването с огнеупорни тухли, а при готовите камини металната конструкция. Съвременните камини изискват по-голяма поддръжка и ниската енергийна ефективност, но въпреки това те са сред най-предпочитаните методи за отопление от хората поради естетиката и комфорта, който внасят на интериора. Към функциониращите на дърва камини се монтират и врати от огнеупорно стъкло, а това допринася за стопиране на пушек, искри и евентуален пожар;
Газови камини – тези камини действат на принципа с природен газ или пропан. Те могат да са със или без комин. Към модели без комин е улеснение факта, че монтажа им може да стане на всяко място, дори при липса на баджа, комин. За моделите с комин се изисква наличие на такъв или сходна вентилационна шахта към екстериорна стена. Като голямо предимство на газови камини е лесният начин на запалване, който се извършва чрез бутон, освен това тези камини не замърсяват околната среда.
Газови камини са идеални имитатри за камини на дърва. За целта в горивна камера се поставят керамични детайли, които имитират реалната дървесина;
Третия вид камини, на които ще се спрем са електрическите камини. Те работят на стандартен радиатор задействан на електрически ток. Този модел камини са изключително евтини и лесни за монтаж. Не налагат присъствие на комин или вентилационна шахта, изискват единствено включване към контакта. Електрически камини са подходящи за монтиране в апартамент, поради необременеността от складирани дърва, улеснение при запалване и поддържане на огъня, каквито претенции имат традиционните камини. Лекотата в запалването, чрез бутон и безопасността при работа, ги поставя на още една крачка в най-избираните камини

Автор:

Този автор има 20 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.