Под-домейни или под-папки? Кое да изберете?

01.10.2013 | Автор: | Публикувано в: Бизнес

В процеса на работа по SEO оптимизацията на вашия сайт и опитите ви да увеличите неговата популярност ще се натъкнете на всякакви мнения и съвети за това как най-добре да го направите. Един от най-важните елементи на оптимизацията за търсачки в днешно време е съдържанието. Добавянето и редовното ъпдейтване на вашия сайт и блог с качествено съдържание е сред най-лесените начини да подобрите профила на сайта си в търсачките, отколкото всеки друг “white hat” метод. Това все пак означава, че сайтът ви ще расте непрестанно и ще има множество различни страници. Обикновено на този етап идват въпросите относно под-домейните и под-папките.

Ако досега не сте попадали на подобни дебати в интернет, то тогава най-вероятно вие използвате под-папки при структурирането на съдържанието на вашия сайт и ако трябва да сме честни, това е може би най-добрият начин. И освен ако сайтът ви не е наистина огромен – със стотици хиляди страници, едва ли ще извлечете някакви ползи, ако разделите съдържанието си с употребата на под-домейни.

Нека като за начало да поясним каква точно е разликата между под-домейн и под-папка. URL-то на под-домейните изглежда по следния начин: subject.site.com, докато URL-то на под-папката изглежда ето така: site.com/subject. Така разликата между под-домейн и под-папка става доста ясна, нали?

Търсещите машини “виждат” сайтовете, които са разделени на под-домейни като множество различни сайтове и сайтовете, разделени на подпапки като един единствен сайт. Това означава, че ако искате да предоставите много различна информация на сайта си, можете да я разделите на отделни секции и да я представите в отделни под-домейни. Например, ако имате сайт, който отразява резултатите на най-различни спортни събития по света, това може да бъде объркващо за търсещите машини, а това може да се отрази негативно на позиционирането ви в SERP-a. Като разделите отделните видове спорт в отделни под-домейни, търсачките може по-добре да “виждат” всяка отделна страница и да ги позиционират адекватно.

Може да си мислите, че ще е доста по-лесно, ако си купите няколко домейн имена, вместо да разделяте информацията на сайта си, но употребата на под-домейни всъщност ще спомогне за по-доброто позиционирате на сайта ви и популяризирането на бранда ви.

Това всичко е така, но в случай, че нямате десетки или стотици хиляди страници на сайта си, търсещите машини няма да имат проблем със съдържанието на сайта ви стига да сте направили добра On-page оптимизация на сайта си.

В повечето случаи единственото нещо, от което се нуждаете, е стандартно структуриране на сайта ви с под-папки. Особено след като влагате толкова много време и усилия в създаването на качествено съдържание, добре е тези усилия да бъдат насочени към един единствен домейн, а не множество домейни с различна информация. Пък и подпапките са много по-лесни за настройване и управление от поддомейните, особено ако всичко това е ново за вас.

Автор:

Този автор има 14 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.